Opozicija: Dolazak Pletnera i Bona novi impuls u dijalogu

Pletner i Bono
Izvor: The Times of Israel, Euronews Srbija

Dolazak na Kosovo predstavnika Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka u pratnji dva novoimenovana savetnika za dijalog, jednog iz Nemačke i drugog iz Francuske, opozicija na Kosovu vidi kao novi impuls u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi RTK.

U Prištinu i Beograd, prema najavama, sutra sa Lajčakom stižu i savetnici nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, Jens Pletner i Emanuel Bon.

Bivši ambasador Kosova u Velikoj Britaniji, sada član Predsedništva Demokratskog saveza Kosova (DSK) Muhamet Hamiti kaže da SAD i ključne evropske zemlje žele da daju novi podsticaj dijalogu Kosova i Srbije. On ukazuje i da je američka administracija govorila o hitnosti ovog dijaloga, posebno u kontekstu dešavanja poslednjih šest meseci u Evropi, od početka ruske agresije na Ukrajinu.

„SAD imaju specijalnog emisara za Zapadni Balkan. Velika Britanija takođe. Konačno, nemački kancelar i francuski predsednik su dali znak da se pridružuju ovoj posvećenosti kada su imenovali svoje više savetnike za nacionalnu bezbednost i diplomatiju Jensa Plotnera i Emanuela Bona da direktno podrže napore Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije“, rekao je Hamiti za RTK.

On je rekao da postoji povećana diplomatska posvećenost Evropljana i Amerikanaca za intenziviranje i završetak dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji bi u osnovi trebalo da ima obostrano priznanje.

„Vlada Kosova nije pokazala sposobnost da to uradi u ovih godinu i po dana vlade. Vreme je da to uradi jer Srbiji i Rusiji odgovara status kvo u dijalogu, ali ne i Kosovu. Status kvo je štetan za stabilnost na Balkanu i širom Evrope“, rekao je Hamiti.

Prema njegovim rečima, imenovanje viših savetnika iz Nemačke i Francuske daje znake da ove dve zemlje žele da daju nove impulse dijalogu.

„Vlada Kosova to treba da iskoristi tako što će biti proaktivnija u političkom dijalogu za elemente sveobuhvatnog sporazuma sa obostranim priznavanjem“, rekao je Hamiti.

Portparol ABK-a Ljjuljzim Bljaka kaže da je imenovanje emisara za dijalog iz Nemačke i Francuske dobra vest za Kosovo. On je rekao da i predsednik ABK Ramuš Haradinaj već duže vreme insistira da se nivo predstavnika dijaloga podigne „na nivo donosilaca odluka“.

„Imenovanjem dva emisara dve najmoćnije zemlje u Evropi, to je upravo ono što smo tražili, pored vođenja ovog procesa od strane Sjedinjenih Američkih Država, što ostaje naš stalni zahtev“, rekao je Bljaka.