Opozicija: Insistiramo na vanrednim izborima, Kurtijeva vlada izgubila kredibilitet

Izbori na Kosovu
Izvor: Lajmi.net

Opozicione stranke na Kosovu od početka godine sve su glasnije u zahtevima za novim izborima, ističući da je trenutna vlast izgubila kredibilitet, piše Ekonomija onlajn.

Organizacioni sekretar DPK Betim Đoši kaže da su novi izbori neophodni jer je, prema njegovim rečima, Kosovu potrebna nova vlada.

"Izbori su ove godine neophodni. Vlada koju sada imamo na vlasti je izgubila kredibilitet posle mnogih afera koje su pratile ovu vlast. Tu ubrajam i poskupljenja struje. Zemlji je potrebna vlada koja može da vrati Kosovo na pravi put", poručio je Đoši. 

On je dodao da je, zbog loših rezultata vlade, Kosovo u slaboj poziciji na međunarodnom nivou.

"Zvanično smo zatražili od ove vlade da Skupština donese odluku o izlasku na izbore. Spremni smo već danas na prvoj sednici da damo svoje glasove kao DPK da skratimo mandat ovoj lošoj vladi koja je otežavala život građanima", rekao je Đoši.

Pored DPK, nove izbore traže i druge dve opozicione stranke, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Predsednik Skupštine Kosova i potpredsednik pokreta Samoopredeljenje, Gljauk Konjufca slaže se sa opozicijom i želi nove izbore. 

"Za Kosovo je najbolje da što pre izađemo na birališta. Naravno, Vlada ima svoje planove i projekte koje realizuje. Moramo da nađemo balans u najboljem trenutku za izbore", izjavio je Konjufca.

U međuvremenu, poslanik Samoopredeljenja Arbereše Krieziu je rekao da ankete pokazuju da će Samoopredeljenje ubedljivo pobediti čak i na novim izborima.

"Opozicione stranke u kontinuitetu traže izbore, čak su nam više puta pretili da će srušiti vlast, ali su nesposobni za to. Tražiće nove izbore jer znaju da novih izbora neće biti i verujem da će ovo biti prvi put da će ova vlada ispuniti svoj puni mandat. Sledeće godine imaćemo redovne izbore, mislim da neće biti razloga za vanredne. Ali i da ih bude, verujem da se zna ko će biti pobednik. Samoopredeljenje je uspelo da dokaže da je posvećeno radu za opšti interes građana. Ankete pokazuju da će naša stranka biti ubedljivi pobednik", naglasio je Krieziu.

Za političkog analitičara Artana Muhadžirija, može biti novih izbora ove godine samo ako to žele premijer Kurti i vladajuća stranka.

"Novi izbori će imati smisla samo ako dođe do bilo kakve promene. Ako Samoopredeljenje ponovo osvoji više od 50 odsto, sve je isto“, rekao je Muhadžiri.

Inače, poslednji parlamentarni izbori održani su 14. februara 2021. i na njima je pokret Samoopredeljenje dobio preko 50 odsto glasova.