Opozicija: Prevremeni izbori zbog međunarodnog pritiska oko formiranja ZSO

lokalni izbori kosovo
Izvor: telegrafi

Komentarišući tvrdnju Ramuša Haradinaja, lidera ABK, da će se vanredni izbori održati u junu, kada će biti i izbori u četiri opštine na severu, predstavnici opozicije ocenjuju da će do izbora doći, ali isključivo kako bi se zaustavio pritisak međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opština, prenosi Gazeta Blic.

Politički analitičar Fidan Ukaj smatra da su šanse za prevremene izbore velike, ali ne zato što to žele Kurti i Pokret Samoopredeljenje, već da bi izbegli dalje pritiske međunarodne zajednice zbog formiranja Zajednice srpskih opština.

“Mislim da su šanse za održavanje vanrednih izbora velike, ne da ih Samoopredeljenje i premijer Kurti žele, već zbog međunarodnog pritiska oko formiranja Asocijacije“, rekao je Ukaj.

On je ocenio da će na narednim izborima Samoopredeljenje zadržati primat.

„Mislim da Samoopredeljenje zadržava mesto kao prvi politički subjekt na Kosovu i posle ovih eventualnih prevremenih izbora, a slede DPK i DSK, zatim ABK-Nisma. Međutim, mislim da će Samoopredeljenju trebati još neko da bi mogli da formiraju sledeću vladu Kosova”, izjavio je Ukaj.

Poslanik DPK Hajdar Beća rekao je za Gazetu Blic da "što pre budu izbori, to je bolje za Kosovo".

“Smatram da što duže ova vlada ostaje, to šteti Kosovu i ekonomski i bezbednosno, i u pogledu odnosa sa našim istorijskim partnerima kao što su SAD i Evropska unija“, poručio je Beća.

On je dodao da je DPK spremnija nego ikada da izađe na izbore.