Opozicija: Kosovo već trpi posledice zbog Kurtija, moguće i nove sankcije

Opozicija napušta skupštinsku salu
Izvor: Klan Kosova

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova kritikovale su premijera Alјbina Kurtija zato što odluke koje utiču na građane u svim sferama života nije prethodno koordinisao sa međunarodnim partnerima, SAD i EU, zbog čega, kako navode, Kosovo već trpi milionske ekonomske posledice, a prete mu i nove mere, prenosi Ekonomija onlajn.

Zamenik PDK Hajdar Beća rekao je da bi koordinacija premijera Kurtija sa saveznicima trebalo da bude svakodnevna, jer, prema njegovim rečima, građani Kosova trpe posledice nesaglasnosti sa njima.

„Nažalost, mi smo kao država i sada pod sankcijama na osnovu nekoordinisanog delovanja aktuelne vlade, odnosno premijera Kurtija. Smatramo da je koordinacija sa saveznicima neophodna jer je put Kosova da stigne ovde bila koordinacija sa saveznicima. Mislim da bi to trebalo da bude svakodnevna koordinacija možda satima i satima, a ne samo danima. Posledice snose građani, a ne vlast. Nama ne trebaju folklorni i patriotski činovi, našim građanima su potrebni konkretni postupci“, rekao je Beća.

On je naveo da je novom uredbom Centralne banke Kosova vlada napravila više galame nego što je to u stvarnosti, budući da po njemu CBK ima svoja ovlašćenja i da je ustavna kategorija i u ovom slučaju ne bi trebalo da postoji političko mešanje za izborne koristi.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj rekla je da je uvođenje nove uredbe CBK, koja reguliše upotrebu gotovine na teritoriji Kosova, legitimna akcija koja poštuje i Ustav Kosova, ali da je pogrešno to što vlada ne koordiniše sa međunarodnim saveznicima, a prema njenim rečima, zemlјa je i ranije trpela posledice nekoordinisanog delovanja.

Kadrijaj je navela da je zbog nedavnog nedostatka koordinacije, novim sankcijama ugroženo i Kosovo.

„Ono što se govori je nedostatak koordinacije sa našim saveznicima i kao rezultat toga još uvek trpimo posledice nekoordinisanih akcija za početak primene sporazuma o registarskim tablicama. Sada ste čuli američkog ambasadora i ostale ambasadore zemalјa Kvinte, kritike koje se upućuju Vladi Kosova zbog nedostatka koordinacije i vremena koje traže za početak primene ove uredbe. Možda pretnja novim sankcijama“, rekla je ona.