Opozicija: Kurtijeva vlada potrošila 22 miliona evra na "luksuz", službena putovanja i dnevnice

Kurti i Bisljimi.jpg
Izvor: Reporteri

Kosovske institucije su tokom 2022. godine značajno povećale troškove za "luksuz", tačnije službena putovanja, dnevnice i ručkove zvaničnika, u poređenju sa 2021. i 2020. godinom, a predstavnici opozicionih stranaka upozoravaju da vlada premijera Aljbina Kurtija previše novca ulaže u stvari koje imaju malu ulogu u ekonomskom razvoju, piše Reporteri.

Od kako je na čelu vlade Aljbin Kurti došlo je do povećanja troškova za službena putovanja, smeštaj u inostranstvu, dnevnice za službena putovanja, službene ručkove i večere, gorivo i telefonske usluge.

Upravo je Kurti, piše Reporteri, zbog preteranog luksuza kritikovao svoje političke protivnike, Ramuša Haradinaja i Avdulaha Hotija, koji su vodili izvršnu vlast u 2020. i 2021.

Kosovski zvaničnici su tokom prošle godine potrošili ukupno 21,7 miliona evra na službena putovanja, smeštaj, ručkove, gorivo i telefonske usluge, saopštio je Front Research Institute, na osnovu zvaničnih dokumenata Ministarstva finansija.

Ako se uporede troškovi u poslednje tri godine dolazi se do zaključka da su kosovske institucije na "luksuzne potrebe" potrošile 8,2 miliona evra više u 2022. nego u 2021. i 9,8 miliona više nego u 2020. godini.

U 2020. vlada je izdvojila 11,9 miliona evra za "luksuzne troškove", a 2021. 13,5 miliona evra.

Zvaničnici su na putovanja u inostranstvo potrošili 2,5 miliona evra u 2022, što je skoro duplo više nego prethodne gopdine, 1021, kada su ti troškovi iznosili oko 1,3 miliona evra, dok su 2020. bili oko milion evra.

Na telefonske usluge obavljene tokom 12 meseci 2022. godine zvaničnici su potrošili 2,1 milion evra, a skupi su bili i ručkovi u inostranstvu, za koje je izdvojeno 37.000 evra.

U 2020. zvaničnici su "jeli manje", potrošivši samo 26.000 evra.

Povećanje ovih troškova za 2022. godinu kritikovale su opozicione stranke.

Koordinator Odeljenja za finansije u Kabinetu za dobro upravljanje u Demokratskoj partiji Kosova (DPK) Arben Mustafa izrazio je zabrinutost zbog iznosa od skoro 22 miliona evra koje su državni zvaničnici potrošili za vreme Kurtijeve vlade na luksuz.

"Aktuelna vlast se usprotivila svakom centu koji su potrošile prethodne vlade. Sada se luksuzna potrošnja povećala, ali je kapitalna potrošnja smanjena. Mnogo se ulaže u stvari koje imaju malu ulogu u ekonomskom razvoju", rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, sastav aktuelne vlade je prekršio svako obećanje dato pre dolaska na vlast.

"Povećani su izdaci za ručkove i večere, ali od ekonomije nema ni traga. Ne znam šta ovo može da donese. Samoopredeljenje radi sve ono čemu se i samo svojevremeno protivilo", rekao je Mustafa.

Iz redova Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku podeća da se Kurti nekada hvalio da mu nisu potrebni džipovi i i luksuz, ali da se ispostavilo suprotno.

"Ova vlast je lažna vlast i vara građane. Samoopredeljenje je optuživalo prethodne vlade za luksuznu potrošnju i trošenje na netransparentan način. Međutim, vlada koju vodi ova stranka udvostručila je luksuzne troškove", rekla je Bunjaku.

Ekonomisti velike troškove za putovanja, smeštaj i telefonske usluge nazvaju neodgovornim.

Bivši ministar finansija Haki Šatri izrazio je zabrinutost zbog toga što su rashodi u ovim kategorijama povećani, a kapitalna ulaganja nisu sprovedena.

"To je neodgovorno, suprotno predizbornim obećanjima i situaciji kroz koju zemlja prolazi. Nijedan cent nije dodat socijalnoj kategoriji, dok je u kategoriji rashoda za robe i usluge došlo do povećanja", ocenio je Šatri.