Opozicija nastavak dijaloga smatra još jednom obmanom Kurtijeve vlade

Debata predstavnika Samoopredeljenja i opozicionih stranak o nastavku dijaloga sa Srbijom

Nastavak dijaloga sa Srbijom i ono o čemu u njemu treba da se govori različito vide predstavnici vladajućeg Samoopredeljenja i opozicionih stranaka na Kosovu, prenosi Koha.

Zamenik predsednika Pokreta Samoopedeljenja Artan Abraši naveo je određene principe na kojima bi, kako kaže, nova kosovska vlada trebalo da započne dijalog sa Srbijom.

„Prva tačka je da Srbija treba da prepozna stvarnost da je Kosovo nezavisno, da se distancira od prethodnog režima i da dijalog ne bi trebalo da bude proces za spasavanje lika određenog političara", rekao je Abraši.

Nasuprot tome, Faton Abdulahu iz Demokratske partije Kosova smatra ovo nelogičnim i optužuje aktuelnog kosovskog premijera Aljbina Kurtija i Samoopredeljenje za "varanje" građana govoreći da im dijalog nije prioritet.

„Da li dijalog postaje centralna tema, mislim da postaje. To će biti prioritet ove vlade, iako je tokom kampanje rečeno da dijalog nije prioritet. U svakom studiju smo rekli da to nije tačno“, rekao je Abdulahu.

Prema rečima Muhameta Hamitija iz DSK, Kosovo ne može biti odgovoran partner u međunarodnom sistemu ako govori da su to sada novi pregovori.

Premijer Kurti je prošle nedelje u Skupštini rekao da neće biti nastavka dijaloga, ali da će biti novog dijaloga, navodeći da sada postoji nova vlada. Da, imamo novu vladu, često smo menjali vlade, ali imamo državu koja je trajno rešenje. Stvorili smo ovu državu ratom, krvlju i znanjem. Vlade se menjaju, ali država ne. Pristup da vlada menja stvari je problematičan. Želimo da budemo deo međunarodnog sistema i moramo biti odgovoran“, rekao je Hamiti.

On navodi da je aktuelna kosovska vlada nespremna za dijalog sa Srbijom.

U odbranu kosovske vlade i svog lidera Kurtija, Abraši je rekao da je razlog zašto je Samoopredeljenje u prošlosti kritikovalo vođenje dijaloga to što njihove ideje nisu uzimane u obzir.

"Naše kritike su bile osnovane, posebno nakon što smo videli sporazume", rekao je Abraši.