Opozicija ne vidi sebe kao deo Kurtijevog tima za dijalog

Kurti i Tači
Izvor: Bota Sot

Premijer Kosova Aljbin Kurti ima za cilj da preuzme kormilo kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom, ali takođe želi da stvori sveobuhvatan tim, međutim iz opozicije stižu signali da nisu spremni da budu deo Kurtijevog pregovaračkog tima.

Ovo rukovođenje dijalogom, prema Kurtijevoj izjavi, temelji se na prošlogodišnjoj presudi Ustavnog suda, koji prepoznaje ključnu ulogu spoljne politike u vladi i premijeru, javlja Koha.

Sa tim u vezi, takođe se može posmatrati poziv Kurtija predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da se sretnu i da objedine stav Kosova o važnim spoljnopolitičkim pitanjima.

Međutim Tači, koji je vodio razgovore više od jedne decenije, uopšte nije odgovario Kurtiju.

Nakon eventualnog dogovora sa predsednikom, Kurtijeva sledeća misija ostaje stvaranje sveobuhvatnog tima, sa predstavnicima vlade i opozicije.

Demokratska partija Kosova, koja je trenutno u opoziciji, smatra da premijer Aljbin Kurti nije adekvatna ličnost koja može uspeti da formira jedinstven tim za politički dijalog između Kosova i Srbije.

Elmi Rečica, poslanik u kosovskoj skupštini iz Demokratske partije Kosova, kaže za Radio Slobodna Evropa da je Kurti prevarom osvojio glasove građana, rekavši da neće pregovarati sa Srbijom i sada, kako ističe on, “izgleda da će se dogoditi suprotno”.

“Verujem da nije iskren, nije bio iskren, ni tada ni sada i ne verujem da je on adekvatna osoba koja bi ujedinila državu Kosovo u razgovorima sa Srbijom. To će biti neuspešan pokušaj i nije iskren”, rekao je Rečica.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Daut Haradinaj kaže da prvo što treba da bude poznato o nastavku dijaloga je ono o čemu će se razgovarati sa Srbijom.

Međutim, Haradinaj ističe da će ABK biti čuvar koji će zaštititi Ustav Kosova i nezavisnost proglašenu 17. februara.

“To će biti naš čvrst stav. U smislu dijaloga, mislim da nema potrebe za mnogim sveobuhvatnim tezama sve dok na stolu ne budemo imali nešto konkretno. Vidi se da je novi premijer umnogome promenio svoje stavove. U prošlosti je imao mnogo radikalnih stavova, ali sada nije na tim stajalištima i ne znamo o čemu će razgovarati. Nije jasno kojom agendom će se ići na dijalog. Nema jasnu agendu ili u najmanju ruku još nismo videli to”, kaže Haradinaj.

Butrint Beriša, analitičar prištinskog Instituta za političke studije, kaže za RSE da će u političkoj situaciji na Kosovu biti teško ostvariti ideju premijera Kurtija o stvaranju inkluzivnog tima.

“Mislim da jedna od prvih prepreka je nasleđe ovog procesa. Kao što znamo, bilo je dosta neslaganja oko mandata predsednika i trenutnog premijera oko pitanja dijaloga. Smatram da će to biti prva prepreka koja je nasleđena od dosadašnjeg toka ovog procesa. A još jedna prepreka za koju smatram da će biti problematična za ideju premijera Kurtija, je njegov dosadašnji pristup”, ističe Beriša.