Opozicija: Kurtijeva vlada učinila dinar temom dijaloga u Briselu

Hajdar Beća
Izvor: Ekonomia Online

Opozicija na Kosovu smatra da je Kosovo zbog jednostranih odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija nazadovalo u dijalogu sa Srbijom i da je njegova odgovornost što je odluka CBK o ukidanju dinara postala tema u Briselu, prenosi Telegrafi.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beća kaže da se svaka akcija koja je u interesu Kosova mora preduzeti u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

"Svaka akcija koja je u interesu Kosova mora biti urađena u koordinaciji sa saveznicima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Nismo morali da se mešamo u odluke Centralne Banke Kosova, pošto je to ustavna i nezavisna institucija. Kurti je protraćio jednu godinu sa dinarom, jednu godinu sa tablicama. Mislim da je on premijer bez vizije i njegovu vladu obeležili su neuspesi", izjavljuje Beća.

Poslanica DSK Rezarta Krasnići ukazuje da je vlada bez ikakve potrebe učinila dinar temom u dijalogu.

Prema njenim rečima, posle poslednjeg sastanka u Briselu, potpredsednik vlade, ujedno i glavni pregovarač za dijalog Besnik Bisljimi odustao je od odluke o dinaru.

"Mi kao DSK smo rekli da je Uredba CBK bila ispravna odluka i podržavamo je. Ali to je bilo moguće odložiti i koordinirati sa međunarodnim saveznicima, jer smo zahvaljujući njima danas nezavisna i suverena država. Ako je Bisljimi rekao da smo prihvatili predlog EU i Srbija dobija vreme, izgleda da se povukao. Ova vlada je dinar učinila temom dijaloga i to je zabrinjavajuće za zemlju", ocenjuje Krasnići.

Poslanik ABK Tajm Kadrijaj smatra da je odluka o dinaru ispravna, ali da će Vlada Kosova odustati od iste.

"Sve populističke akcije koje je ova vlast uradila nisu potrajale. Rekli su da neće uopšte da razgovaraju o dinaru i sada vidimo da potpredsednik vlade ide u Brisel, iako su u početku, službenici CBK-a bili poslati da razgovaraju o dinaru. Ovakvim postupcima već narušavamo imidž Kosova u međunarodnoj areni. Smatramo da je legalan i ispravan postupak Kosova da promeni valutu i ​​konačno odluči da je valuta evro, ali to nije trebalo da postane tema dijaloga", ocenjuje Kadrijaj.

Savetnik premijera Kosova Jeton Zulfaj kaže da je Vlada posvećena pronalaženju najboljih načina u saradnji sa partnerima da olakšaju tranziciju za primenu Uredbe CBK, ali bez uticaja na nju.

Prema njegovim rečima, razgovori u Briselu imaju za cilj da olakšaju primenu Uredbe CBK, a ne da je menjaju.