Opozicija traži od Kurtijeve vlade da ispuni obaveze iz Vašingtonskog sporazuma

Kurti i Vašingtonski sporazum
Izvor: Reporteri.net

Kosovski premijer Aljbin Kurti nagovestio je da neće sprovoditi Vašingtonski sporazum, iako je američki Stejt department pre nekoliko dana rekao da nova administracija Džoa Bajdena podržava obaveze koje su potpisane u sporazumu 4. septembra prošle godine, prenosi Reporteri.

„Ne verujem da je predviđeno da se primeni, postoje neki pozitivni elementi, pa bi to trebalo da gledamo kao skup tačaka, a ne na dogovor koji treba preduzeti ili ostaviti“, rekao je Kurti.

Pojašnjenje ovakvog stava pred poslanicima u kosovskoj skupštini zatražio je šef poslaničke grupe Dekomkratske partije Kosova Abeljard Tahiri, jer je, prema njegovim rečima, šef kosovske vlade svojim dolaskom na vlast često menjao stav.

„Narednih dana pozvaćemo premijera Kurtija na sednicu o pitanju koje ste pomenuli. To nije nešto novo za gospodina Kurtija, jer smo ga videli kako razvija svoje stavove i menja se dolaskom na vlast, kao u prošlosti“, rekao je Tahiri za Kosovo pres.

Da je potrebno sprovesti Vašingtonski sporazum smatra i članica predsedništva Demokratskog saveza Kosova Teuta Sahatđija.

„Taj sporazum je dao povećanu podršku SAD, ali posebno EU da dijalog između Kosova i Srbije stavi u prioritetniji položaj i da počne da ulaže milijarde na teritorijama ove dve zemlje. Nakon promene administracije u SAD, takođe smo videli podršku Bajdenove administracije za sporazum. Poslednji put pre dva dana bio je stav Stejt departmenta, gde kaže da američka država podržava dostignuća vašingtonskog sporazuma i očekuje da se stranke toga pridržavaju kako bi postigle ekonomski razvoj. Ako dve različite administracije u SAD podrže vašingtonski sporazum, mislim da bi trenutna vlada trebalo dobro da analizira i radi u korist Kosova kako bi imala što veću korist od ovog sporazuma“, rekla je ona.

Poštovanje sporazuma potpisanog u Vašingtonu od kosovske vlade traži i Violeta Hadžoli iz Kosovskog demokratskog instituta.

„Kosovo mora pokazati svoju ozbiljnost kao prava država i stati iza međunarodnih obaveza koje je preuzelo u celom procesu. Ni na koji način ne bismo smeli da ličimo na stranku koja ne ispunjava svoje obaveze iz ovog sporazuma. Mora da postoji nastavak spremnosti Kosova da se pozabavi onim što je postignuto u dijalogu“, rekla je Hadžoli.