Opozicija: "Trepča jug" u dugovima, Vlada nema strategiju razvoja

Trepča Jug
Izvor: Indeksonline

Poslanici opozicije istakli su da Javno preduzeće "Trepča jug" duguje privatnim operaterima i da radnicima ovog preduzeća poslednje tri godine nisu uplaćena sredstava u Penzionom fondu, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako ističu, ukupan dug koji ova kompanija ima prema zaposlenima za isplate Fondu iznosi više desetina miliona evra.

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja rekao je da je situacija krajnje zabrinjavajuća i da je Vlada nemarna kada je u pitanju "Trepča jug"

"Situacija je krajnje zabrinjavajuća. Desetine miliona evra Trepča duguje privatnim i institucionalnim operaterima. ICMM-u i Penzionom fondu duguju desetine miliona evra. Imamo potpuni nemar Vlade u odnosu na Trepču i nemamo konkretnu akciju po pitanju razvojnih projekata i dugoročne stabilnosti Trepče. To je ekonomski opstanak i nemamo dugoročni projekat. Pesimista sam, ali sreća je što resursi postoje i očekujemo bolje dane", rekao je Šalja.

I poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj rekao da je budžetska situacija u Trepči veoma teška, jer radnicima nije uplaćeno penziono osiguranje.

"Situacija sa budžetom u Trepči je veoma ozbiljna i iako je bilo informacija iz Vlade da postoje pozitivni trendovi, mislim da Trepča ne računa dobre dane razvoja. Penziono nije uplaćeno radnicima, koji bi trebalo da budu prioritet kompanije Trepča. Akcionar Trepče je Vlada i mislim da treba razvijati drugačije strategije, posebno ova Vlada koja je došla sa obećanjima koja će doprineti razvoju Trepče. Situacija mora da se promeni i Vlada mora da preuzme odgovornost za pristup razvoju Trepče", rekao je Ljekaj.