Opozicija uoči sastanka Kurti-Vučić: Cilj dijaloga mora biti međusobno priznanje

kurti-vucic dijalog
Izvor: Reporteri

Uoči susreta premijera Aljbina Kurtija s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu opozicione stanke traže od Kurtija da konačni cilj dijaloga treba da bude međusobno priznanje, a ne normalizacija odnosa kroz Briselski sporazum i Ohridski aneks, prenosi Kosovo pres.

Zastupnica DPK Bljerta Deljiu kaže da pristup dijalogu mora biti koordinar sa saveznicima i da Kurti ne bi trebalo da razgovora o sporazumu u čijem centru nije dejure priznanje.

Deljiu kaže da je Kurti napravio loš dogovor za Kosovo koji omogućava autonomiju za Srbe na severu.

I poslanica DSK Rezarta Krasnići kritikuje Kurtija zbog skretanja procesa dijaloga i navodi da vlada više ne govori o međusobnom priznavanju, već samo o sprovođenju Briselskog sporazuma, za koji takođe ističe da je autonomija za Srbe na Kosovu.

I zamenik ABK Time Kadrijaj smatra da Kurti treba da insistira da se dijalog, bez obzira na Briselski sporazum i Ohredski aneks, završi uzajamnim priznanjem.

Sastanak Vučić-Kurti planiran je za 26. jun.

Kako je najavljeno na tom sastanku na visokom nivou posredovaće visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, a trebalo da se razvije nova runda dijaloga za normalizaciju odnosa u kojoj posreduje Evropska unija

Održavanje nove runde dijaloga dogovoreno je tokom ovonedeljnih poseta Kosovu i Srbiji specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.