Opozicija zatražila vanrednu sednicu Skupštine zbog slučaja udžbenika

Skupština Kosova
Izvor: Ekonomia Online

Članovi Odbora za prosvetu kosovske Skupštine iz redova opozicije, uz podršku ostalih opozicionih poslanika, zatražili su sazivanje vanredne sednice parlamenta u ponedeljak, 4. septembra, zbog slučaja udžbenika za učenike od prvog do devetog razreda.

Poslanica Demokratske partije Kosova i članica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport Eljiza Hodža objavila je na Fejsbuku zahtev za održavanje te sednice.

"Ova školska godina počinje jednim od najvećih skandala ove vlasti - neobezbeđivanjem udžbenika za učenike od prvog do devetog razreda. Škole su nespremne, đaci nemaju udžbenike i nastavna sredstva, a roditelji su napušteni. Više od 200.000 đaka neće biti opremljeno besplatnim udžbenicima u školama, kako to zakon predviđa i kao što je to već više od decenije", napisala je Hodža.

Navela je da više od 200.000 učenika, na hiljade roditelja i nastavnika, trpi posledice nesposobnosti i neuspeha vlasti.

"Situacija je vanredna i zahteva hitnu akciju. U uslovima nesposobnosti i nečinjenja vlasti, Skupština mora da prekine pauzu i vrati se na posao i da raspravlja o odgovornosti vlade za ovaj neviđeni neuspeh", poručila je Hodža.