Oprečni stavovi vlasti i opozicije po pitanju intervencije i upravljanja situacijom u Dečanima

Dečani - Centar za porodičnu medicinu
Izvor: lajmi.net

Poslanici opozicionih partija u Odboru za bezbednosna i odbrambena pitanja kritikovali su danas aktuelnu kosovsku vlast zbog upravljanja situacijom u Dečanima, na šta su poslanici vladajućeg Samoopredeljenja odgovorili da opština nije odmah zatražila pomoć, prenosi Koha.

Predsedavajući Komisije Beke Beriša je rekao je da se reakcije Vlade spore u ovom slučaju.

"Mislimo da opština Dečani ne može da se izbori sa ovom situacijom, trebalo bi sazvati Savet za nacionalnu bezbednost, kojim bi predsedavao premijer, a svi akteri iz oblasti bezbednosti trebalo bi da se aktiviraju i reše ovo pitanje", rekao je Beriša.

Sa aktivnostima Vlade u cilju rešavanja situaciju u Dečanima nije zadovoljan ni poslanik DPK Eljmi Rečica koji je rekao da je zabrinut "zbog nemara i neodgovornosti premijera Kurtija i svih onih koji su odgovorni".

U odbranu svog predsednika stranke i aktuelnog kosovskog premijera Aljbina Kurtija stao je zamenik predsednika Samoopredeljenja Enver Dugoli koji je rekao da opština Dečani kasni sa informisanjem nadležnih institucija.

"Centralni nivo ne može da interveniše dok ne postoji zvanični izveštaj i zvanični zahtev. Postoji redosled postupaka. Gradonačelnik je morao da se obrati nadležnim institucijama i da kaže da ne može da se izbori sa situacijom i zatraži pomoć", dodao je Dugoli.

Član ovog odbora iz redova Srpske liste Slavko Simić je poručio da ne treba prejudicirati moguće uzroke trovanja i zatražio da se situacija u Dečanima ne politizuje.

Danas je održan i sastanak Komisije kosovske informativne agencije, nakon kojeg je predsednica Komisije Ganimete Musljiu rekla da je direktor KIA Petrit Ajeti obavestio članove da nema mesta zabrinutosti u pogledu bezbednosti.