Opština Zubin Potok uzela advokata da zaštiti prava građana kojima je Kosovska policija uzurpirala zemljište

Baza Jasenovik
Izvor: Kosovo Online

Rukovodstvo opštine Zubin Potok pre nekoliko dana angažovalo je advokata Nebojšu Vlajića, koji će svim pravnim sredstvima pomoći građanima čiju zemlju su bespravno uzurpirale Kosovske specijalne policijske jedinice, za gradnju baze u ovoj opštini.

Ovo je poslednji u nizu koraka koji je opština Zubin Potok povukla s ciljem da svojim sugrađanima pomogne kako bi se zaštitili od jednostranih poteza vlasti u Prištini, koja pokušava da im otme zemlju za gradnju baze o čemu je i naš portal pisao.

Kako za Kosovo onlajn kažu u ovoj opštini, od jula kada su od građana dobili informaciju o bespravnoj gradnji i otimanju zemlje, povukli su niz koraka da zaštite prava i interese meštana naselja koja su na udaru.

"Dana  5.7.2022. godine dopisom broj 22/2022 opštini Zubin Potok obratili su se vlasnici privatnih parcela sa zahtevom da se hitno obustave radovi na prokopavanju i nasipanju puta prema Brankovom brdu, koje izvodi građevinska firma "ILEAA- GR“ – Priština, dok o tim aktivnostima niti kakav se projekat izvodi nismo obavešteni od strane Prištine. Po dobijenom dopisu meštana, istog dana obavestili smo Policijsku stanicu, a sutradan firmu "ILEAA- GR“ iz Prištine koja izvodi bespravne radove, sa zahtevom da se hitno obustave radovi u cilju zaštite privatne svojine i o svemu tome postoji zvanična dokumentacija. Do danas nismo dobili nikakav odgovor, a oni su radove nastavili da sprovode uz obezbeđenje specijalnih jedinica iz Prištine koje nisu dozvolile opštinskim službama prilaz gradilištu  – kažu u opštini Zubin Potok i dodaju da im se uznemireni meštani svakodnevno obraćaju.

"Dana 29.08.2022. godine, opštini Zubin Potok obratili su se meštani sela Gornji Jasenovik sa zahtevom da im se hitno nadoknadi šteta i da se zemljište vrati u prvobitno stanje. U istom dopisu navode da im je firma „ ESKAVATORI“ iz Lipljana prekopala više katastarskih parcela za katastarsku oblast Gornji Jasenovik. Iste parcele su ograđene, postavljeni kontejneri i parkirane su građevinske mašine. Po dobijenom zahtevu, obavestili smo Kosovsku policijsku službu u Zubinom Potoku i Osnovno tužilaštvo u Mitrovici – opšti departman. Takođe, opština Zubin Potok je pokušala da uruči izvođaču radova zahtev za obustavu radova, ali su službenici bili sprečeni od strane specijalnih jedinica policije - navode u opštini sa kakvim se sve situacijama na terenu suočavaju u pokušaju da zaštite interese građana. 
Kako dodaju, gradonačelnik Srđan Vulović i opština obratili su se zvanično i KFOR-u da stane u zaštitu oštećenih građana i u potpunosti ispuni svoju misiju dok su od ambasade SAD u Prištini i misije EU na Kosovu zatražili da spreče „terorisanje srpskog stanovništva“ u ovoj opštini.

"Gradonačelnik Vulović je 26. septembra održao novi sastanak sa vlasnicima privatnih parcela koje su proglašene parcelama od javnog značaja i u prisustvu advokata Nebojše Vlajića iz Kosovske Mitrovice odlučeno je da vlasnici upute prigovor Vladi, a troškove postupka će snositi Opština Zubin Potok - objašnjavaju u ovoj opštini.
Kako su nam potvrdili iz opštine Zubin Potok provokacije i demonstacija sile jedinica policije iz Prištine na severu Kosova i Metohije, tačnije u Zubinom Potoku intenzivirane su početkom 2022. godine, a svi međuanrodni faktori ostaju nemi na njihove apele. 

Građani su, kao i čelnici opštine, čekali odgovore na ranije upućene dopise i žalbe, ali umesto zabrane radova iz Prištine su dobili ćutanje, a na terenu se nastavilo sa uzurpacijom zemljišta i sprečavanjem slobode kretanja lokalnog stanovništva.