Orlić: Kurti sprovodi teror nad Srbima, podrška Vučiću u borbi za interese Srbije u UN

Vladimir Orlić i Nenad Stevandić
Izvor: Kosovo Online

Aljbin Kurti sprovodi teror nad Srbima na Kosovu i velikoalbanskom politikom predstavlja najveću opasnost miru u regionu, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, koji je zajedno sa predsednikom Skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem uputio podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u borbi za zaštitu nacionalnih interesa Srbije u Ujedinjenim nacijama.

Orlić i Stevandić danas su u Beogradu potpisali Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Republika Srbija – Republika Srpska, koji, saglasni su, ima istorijski značaj za dalju saradnju i dodatno povezivanje srpskog  naroda.

 

Razgovarali su o aktuelnim pitanjima, uključujući i trenutnu situaciju u BiH i Republici Srpskoj i istakli značaj doslednog poštovanja svih odredaba Dejtonskog sporazuma. Orlić je ponovio stav Srbije da je uvek spremna da podrži ono što dolazi kao rezultat dogovora dva entiteta, odnosno tri konstitutivna naroda, ali da nikada ne može da prihvati bilo kakvo nametanje rešenja koja dolaze „spolja“.

“Razgovarali smo i o teškoj situaciji za srpski narod na Kosovu i Metohiji, koja dolazi kao posledica otvorenog terora koji sprovodi Aljbin Kurti, koji svojom velikoalbanskom politikom ne samo da predstavlja najveću opasnost za mir u regionu, već je sebe stavio u aktivnu ulogu uništitelja svakog dijaloga“, rekao je Orlić.

Dodao je da će upravo o tim važnim pitanjima predsednik Vučić imati razgovore sa brojnim zvaničnicima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

“Želimo danas, kao predsednici dva parlamenta, zajednički da pošaljemo najsnažniju podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i našoj državnoj delegaciji, za borbu koju vodi za zaštitu naših državnih i nacionalnih pozicija. Na tu borbu je naš narod, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj i svuda gde živi, uvek istinski ponosan“, naglasio je Orlić.

Stevandić je naveo da se potpisivanjem Memoranduma formira zajedničko telo, koje će činiti narodni poslanici dveju narodnih skupština i koji će godišnje zasedati najmanje dva puta, te usvajati akte koje će slati u oba parlamenta.

„Ovo je i suštinski i formalno najveći i najozbiljniji dokument koji potpisujemo i koji nije usmeren ni protiv koga, jer nema nikakve druge konotacije sem saradnje, razvoja, negovanja zajedničkih vrednosti, kulture, tradicije, ali i podrške jedni drugima na zaštiti kako teritorijalnog integriteta Republike Srbije, tako i Dejtonskog integriteta i kapaciteta i ostalih nadležnosti Republike Srpske“, rekao je Stevandić.

On je, u svoje i u ime predsednika RS Milorada Dodika, izrazio zahvalnost predsedniku Orliću i predsedniku Vučiću, navodeći da je dostignut najviši oblik saradnje zakonodavnih tela, koje će po prvi put donositi zajedničke zaključke i preporuke, a imaće i svoj Poslovnik o radu.