Orlić o rešenju za Kosovo: Zapad traži da se prilagodimo onome što oni vide kao realno stanje na terenu

Vladimir Orlić
Izvor: SNS

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić izjavio je da Zapad, kada je reč o rešenju za Kosovo, hoće da se Srbija prilagodi onome što oni smatraju da je realnost na terenu i dodao da iz poruka i postupaka velikih sila Srbija shvata da mora sama da se bori kako bi sačuvala svoje nacionalne interese, prenosi RTV.

Orlić je za TV Prva istakao da se državno rukovodstvo Srbije svakoga dana, u jako teškim uslovima i uz svakodnevne pritiske, bori da sačuva mir i stabilnost, ali i srpski narod i njegov opstanak na Kosovu i ocenio da je svaki dan kada se uspe u tome, zlata vredan.

Dodao je da traže i da Srbija ne insistira tako čvrsto na odbrani svojih nacionalnih interesa jer to njima pravi probleme na onom nivou koji im je najvažniji, a to je da ne dođe do još nekog sukoba na tlu Evrope.

Kako je kaza, Evropa stoji na stanovištu da zbog rata u Ukrajini mora da čuva mir i zato vrše pritisak na Srbiju, a ćute na ono što rade  kosovske institucije i Aljbin Kurti.

"Ti veliki više i ne pokušavaju da obrazlože svoje stavove i postupke", kazao je Orlić.

Naveo je i da im je ruski predsednik Vladimir Putin otvoreno i jasno rekao da su napravili presedan na Kosovu i da će sada on to uraditi sa Donbasom i Krimom i ocenjuje da to opet ide na teret Srbiji.

"I jedni i drugi kada izvlače tešku artiljeriju, to ide preko naših leđa i mi stalno ispadamo neka kolateralna šteta", dodao je.

Ipak, kako je naveo, Srbija je uspela u ovakvim uslovima, koji su već dugo takvi, da vodi doslednu i istrajnu politiku.

"Srbija je jedina zemlja koja vodi računa o principa u međunarodnom pravu", ističe.

Orlić ocenjuje da danas niko ne može da kaže šta će se desiti sutra kada je reč o situaciji u vezi Kosova pogotovu što, kako kaže, u Prištini se ne ponašaju racionalno i ne ispunjavaju ni ono na šta su se obavezali.

"Pokušavaju i da proteraju naš narod, ali mi ćemo do kraja da insistiramo na rešenju koje znači mir i to ne znači slabost, već odgovornost prema svima. Uz naš narod ćemo da stojimo i sačuvaćemo ga i nećemo dozvoliti da nam narod ugroze. Ukoliko nam ugroze narod, u tom slučaju će Srbija da pobedi i zato i u teškim uslovima uspevamo da dođemo do nekih stvari. Važno je što smo relaksirali situaciju vezanu za lična dokumenta", naveo je predsednik Skupštine.

Prema njegovim rečima, to što iz SAD upućuju dodatne količine naoružanja zemljama u okruženju i Kosovu kao pomoć za odbranu od ruske agresije, a Srbiju jedinu izostavljaju, pokazuje da Srbija mora sama da vodi računa o sebi.

"To je i uvertira za neki novi korak, neki novi zahtev za ono što radimo i opet će vam reći da Srbija ne treba da vodi računa o sebi, da će joj pomoći, ali ne, mi smo razumeli da moramo da vodimo računa sami o sebi i svojim pozicijama, jer ako čekamo druge nema od toga ništa", kazao je.

Govoreći o zakazanoj posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, predsednik parlamenta kaže da će biti prisutan predsednik Aleksandar Vučić koji će i poslanike, ali i građane obavestiti o trenutnom stanju, izazovima koji su pred Srbijom, ali i o onome što je do sada uspelo da se uradi za srpski narod na Kosovu.

Orlić ne očekuje da će na toj sednici doći do jedinstvenog stava svih poslanika Narodne skupštine i dodaje da je realno da ta sednica traje dva dana, odnosno u utorak i sredu.