Orlić sa ambasadorom Finske: Kurtijevo nasilje nad Srbima ne prestaje

Orlić i ambasador Finske
Izvor: Skupština Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom Finske u Srbiji Niklasom Lindkvistom kome je predočio da je situacija na Kosovu veoma teška i da Aljbin Kurti svakoga dana sprovodi nasilje nad Srbima.

Orlić je istakao da su mir i stabilnost čitavog regiona, kao preduslov za svaki razvoj, osnovni elementi politike koju Srbija vodi.

"Situacija na Kosovu je izuzetno teška. Svakog dana imamo nove primere nasilja koje Kurti sprovodi nad Srbima – od otvorenih fizičkih napada na Srbe i njihovog hapšenja bez ikakvog pravnog osnova, do kidnapovanja ljudi i otimanja imovine, uz kršenje svih sporazuma i uništavanje dijaloga", kaže Orlić.

Dodao je da se i u izjavi Đuzepa Borelja kaže da su Kurtijeve aktivnosti u direktnoj suprotnosti sa vladavinom prava i da ovo ogoljeno nasilje mora da prestane.

"Zato je važno da se ne uspostavlja veštačka ravnoteža, pozivanjem 'obe strane na smanjivanje tenzija'  kada se zna da postoji samo jedan generator problema i nasilja na Kosovu“, poručio je Orlić.

On je istakao da Srbija ima jasnu i dokazanu poziciju poštovanja principa međunarodnog javnog prava i Povelje UN.

"O tome predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori sa svetskim zvaničnicima u Njujorku, a danas se obraća i Generalnoj skupštini UN. Govoriće o principima međunarodnog prava u koje se danas zaklinju svi, a te principe su prekršili na najteži način kad je naša zemlja u pitanju. Predsednika Srbije će čuti čitav svet, a sa pažnjom će to da prati i cela Srbija. Naš narod je ponosan na svog predsednika i na našu slobodnu i suverenu državnu politiku“, naglasio je Orlić.

Dvojica sagovornika su razgovarala o mogućnostima za unapređenje saradnje, posebno kad je u pitanju povećanje obima spoljnotrgovinske razmene i investicija finskih kompanija.

Ambasador Lindkvist je zahvalio Orliću na svim informacijama o aktuelnoj situaciji na Kosovu istakavši da je za njegovu zemlju stabilost Zapadnog Balkana veoma važna, kao i da Finska u potpunosti podržava izjavu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzepa Borelja upućenu stranama, koja odražava stav svih država članica EU.

Dodao je i da Finska u potpunosti podržava proces evropskih integracija Srbije i istakao značaj saradnje u oblastima održive ekonomije i zelene energije, kulture, obrazovanja, ali i u drugim oblastima od obostranog značaja.

Sagovornici su se složili da bi u predstojećem periodu trebalo udruženim naporima raditi na unapređenju saradnje Srbije i Finske, a Orlić je istakao spremnost Skupštine da pruži svoj doprinos daljem razvoju saradnje u različitim oblastima od obostranog značaja.