Orlić sa ambasadorom Japana: Izuzetno teška i opasna situacija za Srbe na Kosovu

Vladimir Orlić i Akira Imamura
Izvor: Narodna skupština Republike Srbije

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Japana u Beogradu Akirom Imamurom i izvestio ga o izuzetno teškoj i opasnoj situaciji na Kosovu, koju je, kako je istakao, izazvala Priština, što potvrđuju i javno osuđuju brojni međunarodni zvaničnici.

Kako se navodi u saopštenju parlamenta, Orlić je poželevši Imamuri srdačnu dobrodošlicu, uspeh u obavljanju nove dužnosti i prijatan boravak u našoj zemlji, podsetio na tradicionalno prijateljske i duge odnose Srbije i Japana i izrazio spremnost Skupštine Srbije da, na svim nivoima, učestvuje u njihovom daljem jačanju.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su japanski investitori prepoznali izuzetan ambijent za poslovanje u Srbiji, te su na našem tržištu sve prisutniji. S tim u vezi, ambasador Imamura je pozdravio aktivnosti Narodne skupštine kojima su uslovi za investiranje u Srbiju dodatno unapređeni i koji šalju pozitivan i snažan signal za nove zajedničke projekte i buduće japanske investicije.

Ambasador je poručio da će, tokom svog diplomatskog mandata, dati i lični doprinos unapređenju zajedničkog rada u okviru inicijative za saradnju sa Zapadnim Balkanom, koju je pokrenuo nekadašnji premijer Šinzo Abe prilikom posete Srbiji 2018. godine

"Srbija ostaje privržena principima međunarodnog prava, obavezujuće Rezolucije 1244 SB UN, posvećena očuvanju mira i stabilnosti za sve“, poručio je Orlić tokom sastanka.

Ambasadora je izvestio o izuzetno teškoj i opasnoj situaciji na KiM, koju je izazvala Priština, što potvrđuju i javno osuđuju brojni međunarodni zvaničnici. Posebno je zahvalio na tome što je Japan jedan od najznačajnijih donatora za našu zemlju.

Imamura je zahvalio Orliću na prilici za razgovor, poručivši da će tokom svog službovanja u Beogradu podržati svaku inicijativu za još intenzivnije razmene poseta između parlamentaraca, što će ojačati i sveukupne bilateralne odnose i saradnju između Srbije i Japana.