Orlić sa El Halbusijem: Irak ostaje dosledan u podršci suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Srbije

Vladimir Orlić sa Muhamedom El Halbusijem
Izvor: Instagram, Vladimir Orlić

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić potpisao je danas sa predsednikom Parlamenta Iraka Muhamedom El Halbusijem, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, Memorandum o razumevanju između dva parlamenta, saopšteno je iz Narodne skupštine, prenosi RTV.

Tokom sastanka koji je prethodno održan, sagovornici su se saglasili da će Memorandum podići međuparlamentarnu saradnju na novi nivo, ujedno ojačati osnovu za dalji razvoj i unapređenje sveukupnih odnosa.

Orlić je naglasio da se poseta predsednika El Halbusija realizuje u godini kada Srbija i Irak obeležavaju 65. godišnjicu od uspostavljanja bilateralnih odnosa, kao i da ima istorijski karakter, budući da je reč o prvoj poseti na najvišem parlamentarnom nivou u poslednje 24 godine.

Predsednici parlamenata su, tokom sadržajnog i otvorenog razgovora, zajednički izrazili privrženost principima međunarodnog javnog prava.

El Halbusi je naglasio da Irak ostaje dosledan u podršci suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Srbije, na čemu je Orlić zahvalio.

Predsednik Skupštine Srbije detaljno je sagovornika upoznao sa izuzetno teškom situacijom na Kosovu, otvorenom teroru koji nad srpskim narodom sprovodi Aljbin Kurti, njegovim pokušajima da se svakodnevno dovede do otvorene eskalacije i da se trajno unište mir i dijalog.

"Srbija ostaje posvećena očuvanju mira, stabilnosti, dijalogu kao jedinom ispravnom načinu da se dođe do održivog rešenja, ujedno sopstvenom razvoju, napretku i saradnji sa prijateljima i partnerima iz celog sveta, među kojima Irak ima svoje važno mesto. To je naše čvrsto opredeljenje i jedan od osnovnih principa državne politike koju u Srbiji predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, a koju jedinstveno sprovodimo na svim nivoima, rekao je predsednik skupštine.

Predsednici parlamenata potvrdili su tokom sastanka rešenost da dve zemlje i u budućnosti deluju u pravcu daljeg razvoja i unapređenja uzajamno korisne saradnje.

El Halbusi je istakao da brojnost i sastav njegove delegacije svedoče o spremnosti Iraka za zajednički rad sa prijateljskom Srbijom, izrazivši uverenje da će naša zemlja podeliti svoje bogato iskustvo u sferama od značaja za Irak i njegov dalji razvoj i napredak.

Sa posebnom pažnjom razmotrene su mogućnosti za učvršćivanje partnerstva u ekonomiji, energetici, zdravstvu, poljoprivredi, obrazovanju, kao i u pojedinačnim oblastima infrastrukture, u kojima Irak beleži značajne rezultate, na čemu je Orlić čestitao.