Orlić sa Hristodulidisom: Srbija brani mir i stabilnost na Kosovu, bori se da očuva dijalog

Vladimir Orlic i Nikos Hristodulidis
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Kipara Nikosom Hristodulidisom, kojem je zahvalio na principijelnom stavu te zemlje po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, poručujući da će Kipar, u tom smislu, uvek moći da računa na podršku Beograda.

Orlić je zahvalio i na jasnoj poziciji i podršci Kipra iskazanoj pred Savetom Evrope.

On je predsednika Hristodulidisa upoznao sa teškom situacijom na Kosovu.

„Tokom ove godine blizu 13 odsto Srba sa severa KiM napustilo je svoje domove usled terora kojem su savakodnevno izloženi, a od dolaska Aljbina Kurtija na vlast u Prištini zabeleženo je blizu 450 etnički motivisanih napada na srpski narod“, ukazao je Orlić, a saošpteno je iz srpskog parlamenta.

Istakao je da se Beograda, u izuzetno teškim uslovima, trudi da odbrani mir i stabilnost i ostaje dosledan u nastojanjima da sačuva dijalog.

„Brojni svetski i evropski zvaničnici danas nedvosmisleno potvrđuju da takvu vrstu odgovornog odnosa pokazuje isključivo Beograd, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Čuvajući mir, želimo da sačuvamo i svoj narod, i uvek ćemo jasno isticati svoje crvene linije i u svakom trenutku poštovati Ustav Srbije“, naveo je Orlić.

Predsednik Hristodulidis je naglasio da se stav Kipra po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno nepriznavanja Kosova, neće menjati.

Zahvalio je Srbiji na podršci koju pruža Kipru i poručio da, na temeljima međusobnog razumevanja, treba nastaviti intenzivan rad na jačanju svestrane saradnje, prvenstveno u oblasti vojne industrije, trgovine i turizma.

Takođe, izrazio je zahvalnost predsedniku Orliću na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu.

„U Beogradu sam uvek među prijateljima“, poručio je predsednik Kipra.

Orlić je izrazio uverenje da će njegova poseta pružiti snažan impuls daljem unapređenju sveukupnih odnosa, zasnovanih na čvrstom prijateljstvu, uzajamnom poverenju i istorijski potvrđenoj bliskosti dva naroda.

Orlić i Hristodulidis su pozdravili najavljeno održavanje treće zajedničke sednice dve vlade u Beogradu, kao i potpisivanje niza memoranduma o razumevanju, što predstavlja još jednu potvrdu spremnosti Srbije i Kipra da dodatno intenziviraju obostrano korisnu saradnju u svim oblastima.

Sagovornici su, takođe, iskazali zadovoljstvo zbog ostvarene odlične saradnje između Skupštine Srbije i Parlamenta Kipra, te intenzivnog kontakta i dinamičnih razmena poseta i susreta na svim nivoima.