Orlić sa Teofilaktuom: KiM nije jedinstven slučaj, već opasan presedan

Orlić sa Teofilaktuom
Izvor: Skupština Srbije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se sa ambasadorom Кipra Dimitrosom Teofilaktuom kome je zahvalio na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja Kosova i dodao da su priče o Kosovu kao jedinstvenom slučaju obmana, i da se radi o opasnom presedanu.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Orlić je tokom sastanka sa Teofilaktuom istakao da Kipar nepriznavanjem nezavisnosti Kosova, doprinosi očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Orlić je informisao Teofilaktua o situaciji na Kosovu i jednostranim potezima Prištine kojima se, kako je naveo, ugrožava bezbednost i preti miru.

"Posledice ovog pitanja nadilaze granice Srbije, i upravo aktuelna situacija u svetu pokazuje da su naša upozorenja bila opravdana. Danas je jasno da su priče o КiM kao „sui generis“ slučaju bile samo obmana. Tako nešto u praksi ne postoji, već postoji opasan presedan koji je potencijalna pretnja za mnoge u svetu“, poručio je Orlić, dodajući da Srbija, uprkos nemogućim uslovima, ostaje posvećena borbi za mir i dijalog.

Kako se dodaje u saopštenju Skupštine Srbije, Teofilaktu je podvukao da Кipar zadržava svoju poziciju po pitanju Kosova, te da utvrđeni principi moraju da važe za sve.

„Naše dve zemlje su ponosne, odlučne i uprkos izazovima i pritiscima, nastaviće da čuvaju međunarodno pravo“, rekao je ambasador Кipra.

Orlić je naglasio da su tradicionalno izvanredni bilateralni odnosi dve zemlje zasnovani na istorijski potvrđenoj bliskosti, čvrstom prijateljstvu i solidarnosti dva naroda.

Sagovornici su istakli međusobnu odlučnost da se saradnja Srbije i Кipra dodatno unapredi u svim segmentima, a snažno partnerstvo dve
zemlje je, kako su istakli, potvrđeno i održavanjem zajedničkih sednica dve vlade, kao i trilateralnih sastanaka Srbije, Кipra i Grčke.

Orlić i Teofilaktu su se saglasili da je međuparlamentarna saradnja na najvišem nivou, čemu svedoči činjenica da predsednici dva parlamenta redovno razmenjuju posete.

Prema saopštenju Skupštine Srbije, tokom sastanka je izražena spremnost da se politički dobri odnosi dve države pretoče u snažniju ekonomsku saradnju.

„Učiniću sve da investitorima na Кipru predstavim Srbiju i upoznam ih sa poslovnim ambijentom i izuzetnim uslovima za ulaganje koji postoje u vašoj zemlji“, zaključio jeTeofilaktu.