Orlić: Za nas nije tema priznanje Kosova, poštujemo Ustav, Priština da ispuni obaveze

Vladimir Orlić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je danas da za Srbiju nije tema priznanje Kosova ili mesto u Ujedinjenim nacijama, i da Srbija očekuje da će i druga strana da pokaže ozbiljnost kada je reč o prihvaćenim obavezama, prenosi Politika.

Prilikom zajedničkog obraćanja sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Alfredom-Robertom Simonisom on je istakao da je Srbija odgovorna i posvećena dijalogu i miru.

„To znači i da ćemo dosledno da poštujemo naš Ustav", rekao je Orlić u Skupštini Srbije navodeći da Beograd čeka već jedanaest godina na formiranje Zajednice srpskih opština.

On je istakao da je gosta iz Rumunije obavestio o „teroru koji Aljbin Kurti i Priština sprovode nad Srbima".

Zahvalio je na rumunskoj podršci integritetu i suverenitetu Srbije za koju je naveo da je „jasna, čvrsta, principijelna, zasnovana na međunarodnom pravu, jer nepriznavanje takozvanog Kosova znači upravo to".

Takođe je zahvalio na podršci Rumunije evropskom putu Srbije i istakao da su odnosi dve države zasnovani na velikom, tradicionalnom prijateljstvu.

„Imali smo sadržajan razgovor o brojnim temama i konstatovali da ima još dosta mogućnosti da se saradnja unapredi", rekao je Orlić, pominjući naročito ekonomiju.