Oskrnavljeno srpsko groblje u Orahovcu

Polomljeni spomenici na orahovačkom groblju
Izvor: Olivera Radić

Na lokalnom, pravoslavnom groblju u Orahovcu polomljeno je najmanje pet drvenih krstova, potvrđeno je Kosovu onlajn.

Skrnavljenje pravoslavnih obeležja na groblju otkrili su meštani Orahovca koji su juče, dan uoči Svetog Nikole, otišli na groblje.

Jedan od njih koji je i pozvao policiju kaže da je zatekao najmanje pet polomljenih krstova među kojima i svog najbližeg srodnika.

"Neki od meštana izašli su na groblje po tradiciji uoči slave Sv. Nikole i zatekli polomljene krstove. Ti krstovi nisu lomljeni prvi put već više puta ali su ih članovi porodica popravljali i ponovo postavljali u nadi da ih više neće lomiti, ali na žalost lomljenje se ponavlja što iznova uznemirava ne samo porodice nego i sve Srbe u Orahovcu", rekla nam je meštanka ovog mesta.

Kosovska policija je izvestila da je ovaj slučaj prijavljen 18. decembra, a da su policajci ustanovili da je polomljeno pet drvenih krstova i da su pokrenuli istragu.

Kako Kosovo onlajn saznaje zbog ovog slučaja danas su u Orahovcu bili i italijanski pripadnici Kfor.

Poslednji slučaj skrnavljenja pravoslavnih obeležja na srpskom groblju u Orahovcu zabeležen je 28. avgusta.

Na Srpskom groblju u Orahovcu Srbi se iz bezbednosnih razloga nisu sahranjivali od 1998. do 2014. već je to činjeno u crkvenom dvorištu.

Kad je ponestalo mesta opet su morali da sahranjuju svoje upokojene srodnike na starom groblju iako su na njemu  gotovo svi nadgrobni spomenici oskrnavljeni.