Oslobođenje: Šta je prećutala Vjosa Osmani

Vjosa Osmani
Izvor: Ekonomia Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani nedavno je izjavila da je sa članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem imala sastanak o pronalaženju rešenja za ukidanje viznog režima između BiH i Kosova i da je tada rekla da građani "ne treba da plaćaju cenu nepriznavanja kosovske nezavisnosti", prenosi Oslobođenje.

Međutim, kako podsećaju, upravo njena vlada srušila regionalni sporazum o mogućnosti putovanja sa ličnim kartama koji je upravo trebalo da reši ovo pitanje - da dovede do ukidanja viza između Kosova i BiH. 

Navodi se i da Osmani nije kazala ni to kako su predstavnici institucija na Kosovu u pregovaračkom procesu sa nipodaštavanjem izjavljivali kako neće pristati na regionalne sporazume koji Kosovo dovode u neravnopravan položaj, samo kako bi dobili bezvizni režim sa BiH, kao i da su hteli mnogo više od bezviznog režima sa BiH.

"Da stvar bude još ciničnija, aktuelna kosovska vlada, odbila je molbe bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Emanuela Makrona i kompletne međunarodne zajednice da pristane na ovaj regionalni sporazum koji je trebao da bude potpisan u julu prošle godine na Samitu Berlinskog procesa pod nemačkim predsedavanjem", navodi se u tekstu Vildane Selimbegović.

Kako se dalje ističe, sve je bilo spremno, samo da je Kosovo reklo sudbonosno DA, ali da su kosovski predstavnici odlučno odbili ponuđeni sporazum i tražili više - da ih Srbija implicitno prizna kroz taj sporazum.

"Dakle, nisu tražili modalitet 'kako građani ne bi plaćali cenu nepriznavanja'. Jer da su ga želeli, već bi ga imali. Da li ovo sada znači da je kosovska predsednica shvatila kako ih igra nultog broja nigde ne vodi, ili je pak toliko naivna da veruje kako će ovo pitanje rešiti bilateralno sa BiH? Osim ako nije još i više naivna u odluci da unilateralno ukine vize za građane BiH uzdajući se u lažnu nadu da će i BiH to isto učiniti za kosovoske građane. Možda bi bio red da joj se odmah kaže da neće, pa da žena ne gubi vreme u traženju modaliteta, ili u bacanju prašine u oči narodima oslepljenim od velikih reči i malih dela", navodi se u tekstu.