Osmani: Članstvo u Savetu Evrope je prioritet Kosova

Vjosa Osmani
Izvor: Reporteri

Predsednica Кosova Vjosa Osmani kazala je da je članstvo u Savetu Evrope prioritet Kosova i da na tome radi sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom, prenosi Koha.

"Mislim da sada uzimamo zamah. Od mog stupanja na dužnost, insistirala sam da članstvo u Savetu Evrope bude prioritet kada je u pitanju naš ulazak u međunarodne organizacije. Blisko sarađujem sa ministarkom Gervalom koja je pripremila strategiju, pa planiramo prvo da pošaljemo zahtev, zatim bi predstavnici Saveta Evrope trebalo da imenuje delegate koji će da dođu na Кosovo da procene ispunjenost kriterijuma u ​​različitim oblastima“, kazala je ona.

Što se tiče članstva u NATO Osmanijeva je naglasila da to treba posmatrati kroz prizmu bezbednosti.

"Nakon nedavnih dešavanja, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu i rata koji se tamo vodi, insistiramo da se članstvo novih država u NATO posmatra kroz prizmu bezbednosti, a ne samo kroz prizmu političkih kriterijuma, jer je danas bezbednosti važnija od svega. Zato sam pisala predsedniku Sjedinjenih Američkih Država o ovom pitanju i razgovarala sam sa drugim zemljama s obzirom na ova nedavna dešavanja. Članstvo svih zemalja regiona u NATO bi značilo više bezbednosti i stabilnosti",izjavila je Osmanijeva.