Osmani: Dijalog važan za stabilnost u regionu, ali Srbija ne misli tako

Vjosa Osmani u skupštini
Izvor: Kosovo Online

Kosovska predsednica Vjosa Osmani poručila je danas da dijalog sa Srbijom vidi kao "važan alat za stabilnost i razvoj regiona" i dodala da će Priština nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u ovom procesu, prenosi Koha.

Osmani je u predstavljanju godišnjeg izveštaja u Skupštini Kosova rekla da "isti pristup ne vidi i iz Srbije".

"Nažalost, ne vidimo tu spremnost u Srbiji, njihovi ciljevi ostaju isti, iako se njihove strategije mogu promeniti. Srbija ima jasne teritorijalne pretenzije prema Kosovu i to ne krije u svojoj retorici ili delovanju. Služeći kao odskočna daska za ruske interese u regionu, Srbija ima za cilj da destabilizuje zemlje u regionu, uključujući i Kosovo. Što se tiče dijaloga, on ne može da uspe ako ne učimo na greškama iz prošlosti. Dijalog nije i nećemo dozvoliti da se transformiše za status, teritoriju, unutrašnju funkcionalnost i za ustavni poredak naše zemlje“, rekla je Osmani.

Dijalog da se završi obostranim priznanjem

Kosovska predsednica je rekla i da dijalog sa Srbijom može da se zaključi samo uz obostrano priznanje koje poštuje integritet i teritorijalni suverenitet Kosova.

Ona je iznela optužbe na račun Srbije navodeći da deluje "idejama i logikom prošlog veka, idejama koje dovode do novih sukoba”.

"Ideje prošlog veka koje imaju za cilj segregaciju a ne integraciju, etničke podele, a ne multietničnost, nisu u najboljem interesu Kosova ili regiona. Takve ideje stvaraju nove sukobe i disfunkcije. Uz sve ovo što se dešava u Bosni, neshvatljivo je da se još čuju glasovi koji guraju ideje da bi na Kosovu stvorile istu krizu kao u Bosni", smatra Osmani.

Kosovo je najvažniji projekat evropske politike i SAD

Ona je govorilim i o angažovanju drugih zemalja za interese Kosova ističući da je "Kosovo najvažniji projekat američke i evropske spoljne politike".

"Kao predsednik, posvećena sam unapređenju interesa Kosova, ponovnom oživljavanju saveza sa prijateljskim zemljama i otvaranju puta za stvaranje novih saveza. Kosovo je srećno što ima prijatelje širom sveta. Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da je Kosovo najvažniji i najuspešniji projekat američke i evropske spoljne politike", navela je ona.

Osmani je rekla da su sastanci koje je imala sa regionalnim liderima pokazali da se Kosovo protivi ruskom uticaju i destabilizujućim akcijama Srbije.

"Kosovo je zemlja koja zaslužuje neprekidnu podršku naših saveznika. Stoga sam imala čast da predstavljam Kosovo na Samitu demokratije. Uvereni smo da će samo uz punu integraciju u EU i NATO projekat Ujedinjene Evrope biti potpuniji. Kako bih unapredili regionalnu saradnju, sastala sam se i sa regionalnim liderima. Kosovo je pouzdan partner u regionu i protivnik ruskog uticaja i destabilizujućih akcija Srbije", kaže Osmani.

Moratorijumom oštećeni strateški interesi

Kosovska predsednica je kritikovala jednogodišnji moratorijum na članstvo u međunarodnim organizacijama, što je tačka postignuta u skladu sa Vašingtonskim sporazumom.

"Prihvatanjem moratorijuma oštećeni su strateški interesi, ali i ugašena svetla naše spoljne politike. Kosovu su potrebne profesionalne diplomate. Preduzeti koraci osiguravaju kredibilitet. Prvi put smo omogućili da tri četvrtine šefova misija budu karijerne diplomate", rekla je Osmani.

Potrebna pojačana pažnja SAD u regionu

Ona je ponovila svoj stav da Rusija namerava da destabilizuje Kosovo, zbog čega smatra da je regionu potrebna pojačana američka pažnja.

"Optužiti Kosovo kao stranu koja odbija je jednostrano. Ovo se dešava u trenutku kada Srbija pokazuje svoje tendencije da narušava svoj teritorijalni integritet“, rekla je ona.

Osmani se u svom izveštaju dotakla i vizne liberalizacije poručujući da višegodišnje odlaganje procesa liberalizacije viznog režima "šteti ne samo našim građanima već i kredibilitetu EU".

Ona je dodala da su Kosovu potrebne reforme u spoljnoj službi, a kada je reč o institucionalnoj transparentnosti, Osmani je obećala da će javno objaviti sve službene troškove.

"Tokom ovog meseca ćemo transparentnost podići na drugi nivo, gde ćemo proaktivno objavljivati službene troškove moje i mog kabineta, ali i rashode prethodnih godina, gde je dokazano da su naši troškovi višestruko manji", rekla je Osmani.

Osim političkih tema, Osmani se osvrnula i na situaciju sa koronavirusom pozivajući građane da se vakciniši protiv virusa kovid-19.