Osmani: Diplomatski forum u Antaliji odlična prilika za saradnju, ojačali smo poziciju Kosova

Osmani na Diplomatskom forumu
Izvor: Twitter

Predsednica Kosova Vjosa Osmani kazala je da je drugi diplomatski forum u Antaliji bio odlična prilika da se upozna sa koegama i liderima iz čitavog sveta i sa njima razgovara o najnovijim dešavanjima u Evropi.

Ona je na Fejsbuku zahvalila turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i ministru sooljnih poslova Melvutu Čavušogluu.

"Na tribini lidera, zajedno sa predsednikom Sijera Leonea Julijusom Madaom Biom i premijerom Albanije Edijem Ramom, govorili su o značaju globalne i regionalne saradnje za mir i prosperitet u interes građana", rekla je Osmani.

Ona je navela da je na forumu razgovarala sa regionalnim liderima o svim važnim temama.

"Sastala sam se sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, članom Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem i kandidatom za premijera Crne Gore Dritanom Abazovićem, sa kojima sam razgovarala o razvoju u regionu, o važnosti ubrzanja puta ka Evropskoj uniji kao i intenziviranju regionalne saradnje na prevazilaženju izazova i barijera sa kojima se suočavamo", navela je Osmani.

Predsednica Kosova istakla je da se takođe sastala i sa generalnim sekretarom NATO.

"Takođe sam imala priliku da razmenim recenzije o skorašnjim dešavanjima sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Tokom ova dva dana upoznala sam i predsednika Gvineje Bisao, premijera Libije, ministra u spoljnih poslova Singapura, generalnog sekretara OEBS, Generalnog sekretara Organizacije turskih govornih područja, poslanika Evropskog parlamenta, kao i ostale svetske lidere", poručila je Osmani.

Prema njenim rečima, tokom ovog foruma, kosovski lideri su iskoristili priliku da ojačaju su poziciju Kosova u odnosu na regionalni i globalni razvoj.