Osmani: Hotijeva vlada pogrešila sa otvaranjem teme ZSO

Vjosa Osmani
Izvor: Indeksonline

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani izjavila je novinarima u Briselu da će, ko god da pobedi na izborima 14. februara, odbiti ideju koja bi mogla da utiče na promenu granica i kritikovala je vladu Avdulaha Hotija zbog otvaranja teme Zajednice srpskih opština u dijalogu sa Srbijom, prenosi Koha.

Govoreći o dijalogu Osmani je rekla da je obavestila evropske lidere da se dijalog ne može voditi do formiranja nove vlade sa punim kapacitetom.

"Niko na Kosovu nije protiv dijaloga kao procesa, ali očekujemo da će buduća vlada imati jasnu platformu koja radi na interesu građana Kosova u dijalogu. Tražila sam da se ne održavaju sastanci dok ne dobijemo novu vladu ili zvaničnike, jer nije vreme za dijalog. Ali jasno sam iznela našu volju da budemo deo tog  procesa nakon izbora. Istakla sam da nezavisno od rezultata izbora, jasno je da će Kosovo odbiti svaku ideju koja bi mogla uticati na granice ili funkcionalnost ili unutrašnje propise", rekla je Osmani.

Hoti svojim stavom doveo Kosovo u nezavidni položaj

Kritikovala je Hotijevu vladu, rekavši da je pogrešila jer je dozvolila da se ponovo otvori tema o ZSO, te da je Hoti svojim stavom doveo Kosovo u nezavidni položaj.

"Sadašnja vlada je napravila izuzetno veliku grešku dozvolivši da se ponovo otvori tema Zajednice koja je zatvorena odlukom Ustavnog suda, a koja jasno pokazuje da ima kršenja u dokumentu iz 2015. i predstavlja jasna pravila koja se moraju poštovati od strane kosovskih institucija. Bez da je dobio mandat od skupštine da ponovo otovri tu temu, vlada je nažalost postavila čitavo Kosovo u nezavidni položaj, ali ja smatram da zaštita ustava i unutrašnjeg funkcionisanja zemlje treba da bude među osnovnim prioritetima, jer uprkos činjenici da je ideja o promeni granica izuzetno opasna i da je svi moraju odbiti, sličan rizik mogu predstavljati i ideje o stvaranju zasebnih entiteta na severu, jer bi to značilo da bi za par godina moglo da dođe do podele", dodala je Osmani.

Prema njenim rečima, više ne treba čekati od zvaničnog Brisela da iznese teme, već treba pripremiti ideje, planove i pristup.

Osmani je rekla da je stav država EU koje odbijaju da priznaju Kosovo opasan, jer "određuju pravila na osnovu želja Srbije".

Ja
13. Januar 2021.
Kosovo je deo srbije srpska je pokraina i srpska je drzava !!!!!!