Osmani: Huškački diskurs Srbije izvor destabilizacije u regionu

Osmani sa američkim senatorima u Kanadi
Izvor: Ekonomia Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se tokom posete Kanadi sa četvoro američkih senatora i tom prilikom ocenila da Srbija destabilizuje region, prenosi Koha.

Osmani je tokom sastanka sa senatorima Džoni Ernst, Krisom Kunsom, Džini Šahin i Džemsom Rišom, kome su prisustvovali i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala i ministar odbrane Armend Mehaj, istakla da je "huškački diskurs iz Srbije izvor destabilizacije u regionu".

Dodala je i da postoje "ruska tendencija da širi negativan uticaj u regionu".

"Ovaj uticaj ima za cilj da poništi dostignuća Sjedinjenih Država, Evropske unije i NATO u regionu u pogledu mira, stabilnosti, demokratije i vladavine prava", rekla je OSmani.

Ona je zahvalila američkim senatorima na podršci koju su SAD dale i daju Kosovu i istakla da su odnosi sa Amerikom egzistencijalni i strateški i da je Kosovo uspešan primer američke podrške.

Osmani je obavestila senatore o naporima Kosova za sveobuhvatne reforme, koje posebno imaju za cilj jačanje vladavine prava i stvaranje povoljnog ambijenta za strane investicije, piše Koha.

Senatori su pohvalili Kosovo za prihvat avganistanskih izbeglica i realizaciju prve mirovne misije u inostranstvu KSB, uz američku vojsku u Kuvajtu.