Osmani i Kurti sa evropskim posmatračima: Lokalni izbori u oktobru najdemokratskiji ikada

kurti osmani
Izvor: Tanjug

Kosovska predsednica Vjosa Osmani razgovarala je sinoć sa predstavnicima Izborne posmatračke misije EU na Kosovu, koju predvodi evropski poslanik Lukas Mandl, prenosi Ljajmi.

Na sastanku je razgovarano o napretku lokalnih izbora, kao i o izborima u oktobru, koji su, kako je navedeno, ocenjeni kao najdemokratskiji ikada.

Osmani je istakla da je ponosan na nivo demokratije koji je Kosovo postiglo, postavljajući tako model za region i šire.

Inače, misija EU za posmatranje izbora na Kosovu danas će objaviti izveštaj o lokalnim izborima održanim prošle godine.

Predstavnici ove misije sastali su se u toku jučerašnjeg dana i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem koji je istakao potrebu za što poštenijim izveštavanjem i posvećenost unapređenju procesa izborne reforme.

"Nalazi izveštaja misije EU pokazuju da su opštinski izbori 2021. godine bili dobro organizovani, da su osnovne slobode poštovane tokom kampanje i da je veliki broj kandidata ponudio biračima realan izbor. U izveštaju se također ocenjuje da je CIK obavio pripreme za izbore na profesionalan način, poštujući sve zakonske rokove i da je uživao visok nivo povjerenja svih aktera i da je postojala decentralizovana i konkurentna kampanja", saopšteno je iz Kurtijevog kabineta nakon sastanka.