Osmani imenovala Krešnika Radonićija za novog predsednika CIK

Radonići i Osmani
Izvor: RTK2

Nakon smene Valjdete Dake sa mesta predsednice CIK-a, predsednica Kosova Vjosa Osmani imenovala je sudiju Krešnika Radonićija na mesto novog predsednika ove komisije, prenosi Reporteri.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, imenovala je sudiju Apelacionog suda Krešnika Radonićija za novog predsednika Centralne izborne komisije, nakon prestanka mandata dosadašnje predsednice CIK-a Valjdete Dake, kaže se u saopštenju.

„Zakon predviđa da je predsednik Kosova nadležan za imenovanje predsedavajućeg CIK-a kao i za prestanak njegovog mandata. Predsednica Osmani je donela odluku o razrešenju Valjdete Dake, imajući u vidu demokratske vrednosti integrisane u Ustav Kosova imajući u vidu da nezavisnost i integritet CIK-a imaju vitalni značaj na demokratskim izborima. Krešnik Radonići je sudija Posebnog odeljenja Apelacionog suda i njegovo imenovanje će obezbediti da integritet CIK-a ne bude narušen, kao i nesmetano odvijanje lokalnih izbora, navodi se u saopštenju kanelarije predsednika Kosova“, navodi se u odluci.

Sudija Radonići je 2006. godine diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini dok je 2013. godine završio master studije u SAD-u.

„Radonići se smatra sudijom sa visokim profesionalnim kredibilitetom i nepristrasnošću u odlučivanju“, navodi se u saopštenju.

Predsednica Vjosa Osmani u odluci za razrešenje Dake navodi da Daka kao predsedavajuća CIK-a, u mnogim slučajevima, nije uspela da donosi nezavisne odluke u političkim polarizacijama i da su njene odluke narušile integritet i poverenje građana u CIK.