Osmani iz Švajcarske: Važno je da kao saveznici zajedno branimo principe kao 90-ih na Kosovu

Vjosa Osmani
Izvor: Reporteri

Kosovska predsednica Vjosa Osmani obratila se građanima Kosova iz Švajcarske gde boravi povodom Mirovnog samita za Ukrajinu i poručila da je važno da se kao saveznici zajednički odbrane principi "kao 90-ih na Kosovu".

Osmani je u direktnom prenosu na Fejsbuku govorila o Samitu koji će se održati u Burgenstoku navodeći da kao što su saveznici Kosovu pomagali devedesetih godina, tako je potrebno da sada Kosovo zajedno sa saveznicima doprinese uspostavljanju mira na starom kontinentu.

"Kao što znamo iz gorkog iskustva na Kosovu, nije dovoljno samo posmatrati mir kao izolovan pojam, jer on u velikoj meri zavisi od pravde, pravde za žrtve, za one koji su najviše stradali tokom rata. Kao Kosovo, pridružujemo se pozivima svih onih koji guraju napred koncept pravednog mira, mira povezan sa pravdom za žrtve koje su stradale tokom rata", rekla je.

Osmani navodi da je Kosovo u poziciji u poređenju sa svim ostalima koji učestvuju na samitu da podeli priču, priču o tome kako je izgrađena "država od nule, kako je izgrađena država koja je mnogo propatila mnogo žrtvovala".

"Kosovo se, uprkos svim ratovima, patnjama i žrtvama, pretvorilo u model demokratije i moćnih saveza. Kao što kaže predsednik Bajden, u teškim vremenima važno je za šta se zalažete i ko stoji uz vas. Kao što su saveznici bili neophodni da se Kosovo spase od genocidnog režima, važno je i sada kada je bezbednost u Evropi ugrožena ruskom agresijom da ostanemo zajedno kao saveznici koji veruju u iste vrednosti. Važno je da ostanemo zajedno kao saveznici, da branimo principe kao 90-ih godina na Kosovu", rekla je Osmani.

Poručila je da će Kosovo najviše doprineti iskustvom kako da se izgradi stabilna demokratija posle razornog rata.

Najavila je da će tri glavne dimenzije tokom Samita mira za Ukrajinu biti nuklearna bezbednost, bezbednost hrane i ljudska dimenzija.