Osmani: Kosovo i Litvanija jačaće partnerstvo, suverenitet štitimo po svaku cenu

Vjosa Osmani
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da će Litvanija i Kosovo nastaviti da jačaju partnerstvo i da po svaku cenu štite slobodu, demokratiju i suverenitet, prenosi Ekonomija onlajn. 

Tokom posete Litvaniji, Osmani je obišla centar za registraciju izbeglica, gde je razgovarala sa ukrajinskim izbeglicama i poručila da je Kosovo pokazalo solidarnost sa Ukrajinom jer je kosovski narod, na sličan način kao i ukrajinski, "iskusio užas rata, genocida i prisilnog iseljavanja iz svojih domova". 

Ona je rekla da je Kosovo pokazalo solidarnost sa Ukrajincima, čemu su se pridružili svi slobodoljubivi narodi sveta. 

Kosovska predsednica je položila venac u znak sećanja na poginule u nastojanju da se obnovi sloboda i demokratija u Litvaniji, podsećajući na njihovu hrabrost koja je postavila temelje današnje slobodoljubive i demokratske Litvanije.

Pred grupom akademika i studenata Instituta za međunarodne odnose i političke nauke Univerziteta u Viljnusu, Osmani je govorila o zaštiti demokratije. Ona je navela da je "ruski varvarski i genocidni rat u Ukrajini dokaz da međunarodni sistem zasnovan na pravilima, slobodi i suverenitetu, kao i našim zajedničkim demokratskim vrednostima, nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo".
 
"Kao dve zemlje koje su se dugo suočavale sa agresorima, Litvanija i Kosovo će nastaviti da jačaju partnerstvo i štite po svaku cenu slobodu, demokratiju i suverenitet", rekla je Osmani.

Ona je posetila i grad Kaunas u Litvaniji, koji je ove godine Evropska prestonica kulture, gde se sastala sa gradonačelnikom Visvaldasom Matijošaitisom i posetila Nacionalni muzej umetnosti.