Osmani, Kurti i Konjufca sastali se sa preživelima i članovima njihovih porodica

Konjufca, Osmani i Kurti na aerodromu sa preživelima nesreće u Hrvatskoj
Izvor: GazzetaExpress

Na Kosovo je večeras stiglo dvadeset sedam preživelih iz saobraćajne nesreće koja se u nedelju dogodila u Hrvatskoj, Vlada ponudila pomoć, prenosi Gazeta ekspres.

Na prištinskom međunarodnom aerodromu "Adem Jašari" preživele su primili predsednica Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Kosova Gjlauk Konjufca i premijer Aljbin Kurti.

Oni su izrazili saučešće zbog izgubljenih života u tragediji i povređenima poželeli brz oporavak, uveravajući ih da će imati svu neophodnu pomoć institucija.

Osmani je rekla da "u tragediji kod Slavonskog Broda nismo izgubili samo svoje sunarodnike već delić duše, deo onog što je naš zajednički stub i naša večna bol, a to su naši emigranti".

U ime građana Kosova, Osmani je izrazila zahvalnost na izdašnoj pomoći koju su pružile sve hrvatske državne institucije u rešavanju ove teške situacije.

Predsedanik Skupštine Gljauk Konjufca izrazio je saučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije u tragičnoj nesreći i poželio brz oporavak povređenima.

"Institucije zemlje biće vam na raspolaganju kako bismo se zajedno suočili s ovim teškim trenucima za sve nas," rekao je Konjufca.

Premijer Kosova Albin Kurti naglasio je da je "za Albance u emigraciji život odbrojavanje dana do sledećeg dolaska u domovinu".

"Bez obzira koliko su velike udaljenosti, one se smanjuju, jer se mere srcem. Ove nedelje dug put nije doneo kući deo nas iz dijaspore. Doneo je bol svim ljudima. Danas delimo ovu bol zajedno i stojimo jedinstveni u ovoj tragediji, kao velika porodica kakva jesmo “, rekao je Kurti.

U saopšenju se navodi da je preživele vlada uverila da će se potruditi da ublaži bol i posljedice nesreće. 

„Povratak sugrađana iz Hrvatske na Kosovo obavljen je u zajedničkoj koordinaciji Vlade Kosova i Vlade Hrvatske. Vlada Kosova organizovala je prevoz i pratnju sunarodnika od aerodroma do porodica, u njihovim rezidencijama", navodi se u  saopštenju kosovske vlade.