Osmani: Na Kosovu sutra Dan žalosti

Zemljotres
Izvor: Fejsbuk/Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je 8. februar danom žalosti zbog zemljotresa u Turskoj tokom kojeg je poginulo više od 5. 000 ljudi.

"Tragedija razornih razmera koja je izazvala tugu i bol svuda u svetu, pa i na Kosovu. Beskrajni bol za stradale i za one koji su doživeli užas i izgubili svoje najmilije, ali i nadu za one koji su još pod ruševinama", poručila je Osmani na Fejsbuku.

Osmani je dodala da narod Kosova solidariše sa građanima Turske.

"Naši vojnici su već u Turskoj, dok je Kosovo u potpunosti na raspolaganju za nastavak podrške. Suočeni sa ovakvim tragedijama, moramo stati uz one kojima je potrebna podrška. Bol turskog i sirijskog naroda je i naš. Stoga, na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja, u znak poštovanja države i građana, sredu, 8. februar 2023. godine, proglašavam za Dan žalosti na Kosovu", poručila je Osmani.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer istakao je da Amerika ceni rad timova za spasavnje sa Kosova i pretragu KBS u Turskoj.

"Posle razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji, cenimo što KBS timovi za pretragu i spasavanje i medicinski timovi pridružuju partnerima kako bi pomogli operacijama u regionu. Sjedinjene Američke Države su podržale KBS u izgradnji kapaciteta za bezbednost, medicinsku i humanitarnu pomoć", naveo je Hovenijer na Tviteru.