Osmani: Neću glasati za nepoverenje Vladi Kosova

Vjosa Osmani 3
Izvor: Kosovo Online

Neću glasati za nepoverenje vladi, poručila je pred kraj sednice Skupštine Kosova predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK), stranke koja je pokrenula inicijativu za rušenje Vlade Kosova.

Osmani je ocenila da se glasanjem o nepoverenju vladi odustaje od volje građana za promenama.

"Ovaj predlog je pokrenula vlada za promene a mnogi političari izgleda ne žele promene. Danas rizikujemo da izgubimo i nit solidarnosti u kojoj smo uživali pre pandemije, a to je bez presedana“, rekla je Osmani.

Verujem da je kosovska vlada sastavljena od DSK i Samoopredeljenja bila u stanju da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, bila sam svedok tome i zato se ne mogu složiti sa ovim predlogom za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, istakla je Osmani.

Osmani je navela da veruje u stav DSK da će se boriti protiv vlasti kao što je bila koalicija PAN.

Ona je citirala predsednika DSK Isu Mustafu koji je ranije rekao da se koalicija PAN borila samo za svoje interese, da je u toj vladi bilo stranačkog zapošljavanja i nepotizma i da je potrebno očistiti Kosovo od takvih ljudi.

Očekuje se glasanje o nepoverenju vladi na zahtev vladajućeg DSK.

DSK je pokrenuo proceduru izglasavanja nepoverenja vladi nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua iz redova DSK jer je ovaj javno podržao predlog predsednika Kosova Hašima Tačija o uvođenju vanrednog stanja povodom pandemije koronavirusa.

Takođe, tačka razmimoilaženja između koalicionih partnera je i ukidanje takse na robu iz Srbije i BiH.

DSK je tražio potpuno i bezuslovno ukidanje takse od 100 odsto kako to od Kosova zahtevaju SAD, dok je premijer i lider Samoopredeljenja Kurti ostao pri svom stavu i ukinuo samo takse na sirovine uz najavu uvođenja recipročnih mera.