Osmani nije pomilovala nijednog zatvorenika, 353 zahteva na čekanju

zatvori
Izvor: RTK2

Vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani za vreme mandata nije pomilovala nijednog zatvorenika, a iz predsedništva najavljuju da će biti formirana posebna komisija, koja će razmotriti prispele zahteve osuđenika iz kosovskih zatvora, prenosi Gazeta Ekspres.

„Vršilac dužnosti predsednik Vjosa Osmani nije donela nijednu odluku o pomilovanju zatvorenika. Relevantna komisija biće sazvana u bliskoj budućnosti i razmotiće zahteve za pomilovanje“, navodi se u odgovoru savetnika za medije vršioca dužnosti predsednika Bekima Kupine.

Tokom 2021. godine  u kabinet Osmanijeve stiglo je svega 9  zahteva za pomilovanje, ali je nasleđeno čak 344 zahteva, koji su upućeni predsedniku tokom 2020.godine. Šef Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bedžet Šalja upozorava da bi u ovakvoj situaciji  200 do 300 zatvorenika odjednom moglo biti pušteno zbog dobrog vladanja.

Predsednica Atifete Jahjaga za vreme mandata nije pomilovala niti jednog osuđenika, a apsolutni rekorder je Jakup Krasnići, koji je za vreme dok je bio nadležan 2011. godine pomilovao 103 zatvorenika.