Osmani nije pomilovala nijednog zatvorenika, bivši predsednici pomilovali 316

Zatvor
Izvor: Telegrafi

Prema podacima Korektivne službe Kosova, tokom 2023. godine od 97 zahteva za pomilovanje zatvorenika predsednice Vjose Osmani nije odobrila nijedan, pa eksperti iz ove oblasti smatraju da predsednica krši ljudska prava jer ne koristi svoju nadležnost da pomiluje zatvorenike za koje se smatra da to zaslužuju, prenosi Gazeta ekspres.

Do sada su predsednici Kosova za praznike na kraju godine, na osnovu Ustava, donosili odluku o pomilovanju zatvorenika, za koje je Ministarstvo pravde u saradnji sa Kazneno-popravnom službom Kosova ocenilo da su rehabilitovani. Ipak od 2021. godine, uprkos velikom broju zahtev, nijedan zatvorenik nije pomilovan predsedničkim ukazom. Iz kabineta predsednice kažu da je komisija za pomilovanje osuđenih ispitala 302 zahteva za pomilovanje, da su tri osobe preporučene, od kojih su dve odslužile kaznu.

„... Tokom procesa revizije od strane predsednice, kako je utvrđeno važećim zakonodavstvom, obavešteni smo od Ministarstva pravde da su dve osobe koje je Komisija preporučila puštene od strane Komisije na uslovni otpust, stoga nije bilo potrebe da se pristupiti uredbama, dok je treća preporuka Komisije u postupku razmatranja kod predsednice“, rekao je Kupina.

Portparol Korektivne službe Kosova Florent Gaši rekao je za RTV 21 da je od vremena bivših predsednika Fatmira Sejdiua, Atifete Jahjage i Hašima Tačija, predsedničkim ukazom amnestirano 316 zatvorenika.

„Za sve zahteve za pomilovanje zatvorenika tokom cele godine, KPZ Kosova pripremila je i obradila 97 zahteva za pomilovanje u Predsedništvu. Do sada, u vezi sa molbama za oproštaj, nismo dobili nikakav ukaz od predsednika Republike Kosovo. A od vremena bivšeg predsednika Fatmira Sejdiua do bivšeg predsednika Hašima Tačija, predsedničkim ukazom je pomilovano 316 zatvorenika“, rekao je Gaši.

Kosovski institut za pravosuđe smatra da predsednica ignoriše zahteve Kosovske popravne službe. Gezim Šalja iz ovog instituta, kaže da u slučaju predsednice koja nije pomilovala nijednog zatvorenika, ona gubi smisao ove institucije.