Osmani odlikovala Oružane snage Kanade za doprinos NATO intervenciji 1999. godine

Osmani odlikovala Oružane snage Kanade.jpg
Izvor: predsedništvo Kosova

Prvog dana posete Kanadi predsednica Kosova Vjosa Osmani svečano je odlikovala Oružane snage Kanade Predsedničkom vojnom medaljom za doprinos NATO snagama tokom intervencije na Kosovu 1999. godine i za njihovu službu na Kosovu tokom dve decenije.

Osmani je pohvalila ulogu kanadskih mirovnih snaga u izgradnji bezbednog društva u posleratnom periodu na Kosovu. Prema njenim rečima, uz armije drugih naroda, kanadski vojnici omogućavaju slobodu Kosova, pa će im narod biti večno zahvalan.

Na sastanku sa ministarkom odbrane Anitom Anand, predsednica Osmani je istakala potrebu za saradnjom u oblasti bezbednosti, pominjući razvoj kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga koji, prema njenim rečima, prerastaju u modernu vojsku zahvaljujući koordinaciji sa strateškim partnerima.

Zahvalila je Kanadi na podršci Kosovu i istakla potrebu za nastavkom podrške, posebno za članstva u međunarodnim organizacijama, ali i u jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova.

Predsednica Osmani je istakla negativne tendencije ruskog uticaja u regionu Balkana, ističući mogućnosti destabilizacije huškačkom retorikom i delovanjem srpske države.