Osmani predstavio plan OEBS-a: Povlačenje specijalaca, ostavke gradonačelnika, pa izbori

Bujar Osmani
Izvor: Facebook/ Bujar Osmani

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani objavio je danas mapu puta od devet koraka za deeskalaciju i normalizaciju situacije i postizanje trajnog mira i stabilnosti na Kosovu, a neke od tačaka su da
Kosovo povuče snage Specijalne policije, a Srbija da smanji borbenu gotovost, kao i da gradonačelnici na severu podnesu ostavke tokom leta otvarajući put za vanredne opštinske izbore.

Osmani je na Tviteru objavio predlog OEBS-a, čija prva tačka predviđa da Kosovo i Srbija ponovo potvrde privrženost osnovnom sporazumu i Ohridskom protokolu.

"Kosovo povlači snage Specijalne policije, dok Srbija smanjuje borbenu gotovost Oružanih snaga", navodi se u drugoj tački, dok treća predviđa da redovna policija, uz pomoć Kfora i Euleksa brine o bezbednosti na terenu.

"Protesti otkazani, opštinske funkcije i usluge vraćene. Normalan život se nastavlja. Omogućen pristup opštinskim službenicima", glasi četvrti korak.

Peta i šesta tačka predviđaju da gradonačelnici podnose ostavke tokom leta ove godine, otvarajući put za vanredne opštinske izbore, da bi se zatim vanredni opštinski izbori održali ove godine. 

"OEBS podržava izborni proces, jačajući poverenje među zajednicama. OEBS uključuje mlade u programe i procese pomirenja i podržava dobronamernu primenu dogovorenih odredbi i nastavak smislenog dijaloga", navodi se u poslednje tri tačke.