Osmani: Predstavljeni nacrt Statuta ZSO je model "Republika Srpska plus“

Vjosa Osmani u Skupštini Kosova
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Vjosa Osmani izjavila je danas da je nacrt Statuta Zajednice srpskih opština koji je predstavio Upravljački tim, model "Republika Srpska plus“, a kako je ocenila, to pokazuje da Srbija nije zainteresovana za prava zajednica, već da namerava da ima instrument "da ospori državnost Kosova". Osmani je rekla da sve treba da počne od Ustava Kosova i od odluke Ustavnog suda o ZSO, prenela je Koha.

U intervjuu koji je organizovao Atlantski savet, Osmani je rekla da je dijalog Kosova i Srbije izuzetno važan "u cilju međusobnog priznanja", a da pojam "normalizacija odnosa" Evropska unija koristi zbog svog neutralnog statusa. Pozvala je da proces dijaloga "ne upadne u zamku predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Navela je da je Srbija jedina strana koju treba pozvati na dijalog, jer je, kako je rekla, postignuto skoro 40 sporazuma, a "lista prekršaja Srbije je veoma, veoma duga".

"Samo u proteklih nedelju dana osam puta su prekršili poslednje sporazume”, rekla je Osmani.

Pohvalila je odnose Kosova sa SAD i zatražila političku podršku za prijem u NATO. Kako je navela, treba omogućiti članstvo Kosova u Partnerstvu za mir, kao predvorje za članstvo u NATO. Rekla je i da je Kosovo dobilo garancije od međunarodnih partnera da će ga podržati za članstvo u Partnerstvu za mir i NATO.

Srbiju je nazvala "satelitom Rusije" i rekla da zbog toga Balkanu treba posvetiti povećanu pažnju.