Osmani protiv razmene teritorija

Osmani
Izvor: Koha ditore

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani izjavila je danas da je kategorički protiv bilo kakvih razmena teritorija, a govoreći o ukidanju takse na robu iz Srbije, navela je da princip reciprociteta predstavlja jednakost, prenosi Koha.

Osmani je to rekla učestvujući na video konferenciji koju je organizovao američki Univerzitet Kolumbija.

"Kategorično sam protiv bilo kakve promene teritorija. Sa druge strane, što se tiče reciprociteta - ovo je princip koji ima vrlo jednostavno značenje: to je jednakost. Svaka država koja je priznala nezavisnost Kosova, zasnovano na principu da je Kosovo suverena zemlja, mora istovremeno da veruje u princip jednakosti Kosova i Srbije", rekla je Osmani, prenosi kancelarija za saradnju sa medijima predsednice parlamenta.

Kako je saopšteno, na video konferenciji su bili prisutni različiti politički akteri i analitičari, a tema su bili politički aspekti trenutne situacije, poput taksi, nastavka dijaloga i reciprociteta.

Osmani je retrospektivno sagledala istoriju države Kosovo, od vremena kada je bio deo dijaloga sa Srbijom od 2006. godine, do uključenja EU i SAD u ovu temu.

Prema njenim rečima, dijalog sa Srbijom, započet 2010. godine, nije dao rezultata "u duhu proglašenja nezavisnog Kosova".

Kazala je da način na koji je vođen dijalog nije bilo u skladu s namerama onih koji su proglasili nezavisnost, uz ocenu da trenutni format dijaloga ima za cilj da ugodi Srbiji.

"Dakle, dugo sam insistirala da se to mora promeniti, jer ako nastavimo ovako, na kraju ćemo osakaćivati Kosovo ne samo u teritorijalnom smislu već i u odnosu na  suverenitet i kapacitete da se razvije i postavi na svoje noge kao nezavisna i suverena zemlja", rekla je Osmani.

U tom kontekstu, ona je upozorila na nedostatak ključnih principa u dijalogu.

Osmani je kazala da bi dve strane trebalo da se tretiraju kao jednake te da se "o pitanjima koja se odnose na teritorijalni integritet, suverenitet i ustavni poredak ne razgovara - jer ako je sve stavljeno na sto i koristi se za postizanje kompromisa to će nas vratiti u situaciju pre proglašenja nezavisnosti, što ne bi bilo prihvatljivo za građane Kosova".

Osmani je rekla da su potpisana 33 sporazuma, od kojih, tvrdi, 90 odsto Srbija nije sprovela.

Predsednica parlamenta je rekla i da su za dijalog potrebni principi liderstva koji se zasnivaju na stabilnosti regiona.

"Znamo da će ovo otvoriti Pandorinu kutiju i sada postoji mnogo različitih glasova koji govore da nećemo deliti celokupnu teritoriju do dela mosta na Ibru, već ćemo je deliti na drugom mestu iznad, već ćemo uzeti neke delove Leposavića i Zubinog Potoka, ali sve je to isto kao kad otvarate kutiju. A kad je otvorite, nikad ne možete znati gde će se sve završiti", rekla je Osmani.

 

misterNO
20. Maj 2020.
„ Svaka država koja je priznala nezavisnost Kosova, zasnovano na principu da je Kosovo suverena zemlja, mora istovremeno da veruje u princip jednakosti Kosova i Srbije". To važi za manji deo sveta a ako bog da uskoro, za još manji. Kako god gledano, po broju stanovnika ili po broju zemalja koji priznaju ili nepriznaju „nezavisnost“ Kosova. Analogno tome, za većinu sveta, Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije!
Što se tiče Pandorine kutije…na svu sreću, ona je zatvorena! Moram da objasnim. Pandorina kutija je prema grčkoj mitologiji bila kutija svih zala, koju je prema legendi Zeus poslao Prometeju za kaznu jer je bogovima ukrao vatru i dao je ljudima. Pošto je to malo duže za objašnjavanje, reći ću da je na kraju Pandora uspela kutiju da zatvori pre nego što je iz nje izašla nada, te je tako spasila svet od najveće nesreće. Nada se, naime, prema grčkoj riječi Ελπις bolje prevodi kao očekivanje zla ili predviđanje nesreće.
Sva sreća pa ne očekujemo više zlo niti predvidjamo nesreću. Medjutim, nema više ni Aladinove lampe da ispunjava nekome želje…
Bislim
20. Maj 2020.
Gde Vam je bio "jorgan nakon ovakvog sna?
misterNO
20. Maj 2020.
Odavno se ne pokrivam jorganom jer sam zdrav čovek. Što se tiče sna, svoje snove sam odavno ispunio. Živim i radim u realnosti i ne zovem nikoga u pomoć. Ponosan sam naslednik svojih predaka koji su rešavali sami svoje probleme. Bez kuknjave, ne moleći nikoga da oni završavaju poslove za mene. To se zove ponos, čast i obraz. Ima vremena…