Osmani razgovarala sa Trudoom: Kanada podržava Kosovo u procesu evrointegracija

Osmani i Trud
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se, tokom svoje zvanične posete Kanadi, sa premijerom te zemlje Džastinom Trudoom, sa kojim je, između ostalog razgovarala o produbljivanju saradnje, prenosi Ekonomija onlajn.

Trudo je Osmani čestitao na mandatu da unapredi mnoge vrednosti koje su važne za Kanadu i naglasio je da su njen čvrst stav o demokratiji i borbi protiv korupcije, progresivni pogledi na životnu sredinu i na osnaživanje žena, oblasti u kojima Kanada očekuje da radi sa Kosovom, saopšteno je iz kabineta predsednice Kosova.

Kako se dodaje, Osmani je istakla da postoje mnoge oblasti u kojima se mogu otvoriti nova poglavlja saradnje sa Kanadom, od oblasti odbrane i diplomatije do trgovine i obrazovanja.

Prema njenim rečima, Kosovo može imati koristi od kanadskog iskustva, posebno u pogledu uključivanja žena u donošenje odluka.

Osmani je odnose sa Kanadom ocenila kao odlične i napomenula da je u tom duhu tokom ove posete odlikovala Oružane snage Kanade Predsedničkom vojnom medaljom za doprinos u NATO snagama, tokom intervencije na Kosovu 1999. godine i za njihovu službu na Kosovu više od dve decenije.

Kako se navodi, Osmani je od kanadskog premijera dobila podršku za napore Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama i proces priznavanja, ističući da je cilj Kosova integracija u evroatlantske strukture.

Kosovska predsednica je istakla da Kosovo sprovodi sveobuhvatne reforme, koje imaju za cilj jačanje zakona i reda, ali i stvaranje povoljnog ambijenta za strane investicije i otvaranje novih radnih mesta.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u regionu, Osmani je istakla da "podsticajni diskurs iz Srbije, podržan širenjem ruskog uticaja u regionu, predstavlja potencijalni rizik od destabilizacije regiona i da je u suprotnosti sa evroatlantskim vrednostima".