Osmani: Region Zapadnog Balkana da se pridruži evroatlatskim strukturama

Osmani na skupu u Turskoj
Izvor: Twitter

Predsednica Kosova Vjosa Osmani istakla je na panelu lidera sa temom "Regionalni i globalni putevi mira i prosperiteta", u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji, da su mir i prosperitet usko povezani i preduslovi za progresivno i razvijeno društvo, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mirno i prosperitetno okruženje je ključ svakog društva, jer utiče na sve aspekte društvenog razvoja jedne zemlje, ali da nijedna zemlja ne može sama da postigne takve ciljeve. Uspostavljanje regionalne i globalne saradnje omogućiće mir i stabilnost, što pogoduje ekonomskom razvoju, prosperitetu i napretku", rekla je Osmani.

Ona je naglasila da region Zapadnog Balkana nužno mora da se pridruži evroatlantskim strukturama, kao i da je jedini način da se održi mir jasna i direktna komunikacija, iako je, prema njenim rečima, mir uvek ugrožen.

Ona je navela da danas svi jasno vide pretnje miru i bezbednosti, koje su kontinuirane i aktivne.

“Kao što se demokratski svet okupio da se okončaju patnje i genocid na Kosovu 1999. godine, sigurna sam da ćemo to videti u slučaju Ukrajine i svuda u svetu gde je rat i patnja", rekla je Osmani.