Osmani: Rusija preko Srbije pokušava da destabilizuje Kosovo

Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani kaže da ruski predsednik Vladimir Putin "pokušava da destabilizuje Kosovo preko svog saveznika Srbije, koristeći metode koje je već isprobao u istočnoj Ukrajini", prenosi Skaj njuz.

Osmani je boraveći u Minhenu optužila ruskog predsednika da pokušava da presnese sukob i u druge zemlje, uključujući Moldaviju i Gruziju.

"Ono što on pokušava da uradi jeste da skrene pažnju Zapada sa Ukrajine. Način na koji bi on to mogao da uradi je stvaranje drugih sukoba u Evropi, bilo da govorimo o Moldaviji, Gruziji ili Zapadnom Balkanu", rekla je Osmani.

Osmani kaže da Kremlj želi isto na Kosovu preko svog saveznika Srbije i da Rusija koristi metode koje je koristila u istočnoj Ukrajini za podsticanje građanskog rata i destabilizaciju.

"Oni ilegalnim rutama dovode paravojne snage koje su obučene u civile na našu teritoriju, a onda šalju oružje i šalju i zelene uniforme bez oznaka da to ne izgleda kao tradicionalni vojni napad. Ali u stvari, oni pripremaju mnogo hibridnih napada, što je mešavina onoga što ove paravojne snage rade na severu Kosova“, kaže Osmani.

Osmani kaže da međunarodna zajednica ne čini dovoljno da odvrati Rusiju od mešanja u politiku Kosova.

„Gledajte, ponekad se osećamo isto kao kada su Poljska i Baltik upozoravali da će se upravo to dogoditi pre mnogo, mnogo godina, da će Rusija krenuti s invazijom na Ukrajinu, a ne samo na Ukrajinu, jer oni vide druge susede kao privremene države. Nije ih niko slušao", dodaje.

I dok saveznici raspravljaju o tome kako najbolje okončati rat u Ukrajini, Osmani je upozorila na bilo kakav teritorijalni kompromis sa Kremljom.

"Genocidni režimi ne bi trebali biti nagrađeni teritorijom", rekla je ona.