Osmani sa Bakojani: Članstvo u Savetu Evrope prioritet za Kosovo

Osmani sa Bakojanis
Izvor: Reporteri

Kosovska predsednica Vjosa Osmani kazala je da je članstvo Kosova u Savetu Evrope prioritet Kosova, ali i da je neophodno za zaštitu ljudskih prava i blagostanja svih građana, bez razlike, prenosi Koha.

Osmani je tokom sastanka sa Dorom Bakojani, izvestiocem Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (APKE) za zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope, kazala i da je Kosovo spremno da ispuni sve neophodne standarde za članstvo.

"Kosovo je posvećeno ispunjavanju svih standarda Saveta Evrope za članstvo. Ustav Kosova je već uključio ključne konvencije Saveta Evrope, čineći ih primenjivim na Kosovu. U tom duhu, Kosovo je snažno posvećeno evropskim vrednostima, uključujući demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava", kazala je Osmani saošteno je iz kabineta predsednice Kosova.

Osmani je rekla Bakojani da Kosovo očekuje da se debata i glasanje o Mišljenju o aplikaciji Kosova održe što je pre moguće kako bi se nastavilo sa formalnim glasanjem za članstvo u Komitetu ministara.

"Sledeće godine Savet Evrope će obeležiti 75 godina od svog osnivanja. Tako bi bilo veoma simbolično da sam Savet Evrope, kao glavna organizacija za ljudska prava na našem kontinentu, otvori vrata demokratskoj zemlji koja teži da se pridruži porodici vrednosti", rekla je Osmani.

Bakojani je imenovana za izvestioca za članstvo Kosova u Savetu Evrope, a zadužena je da sačini izveštaj na osnovu nalaza dvojice eminentnih pravnika koji su imenovani za procenu prijave.

U maju 2022. godine, Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, a u aprilu ove godine, Ministarski komitet Saveta Evrope doneo je odluku da se zahtev za članstvo Kosova prosledi Parlamentarnoj skupštini.