Osmani sa Bilstromom: Kosovo i Švedska dele evropske vrednosti, Srbija opstruira sporazum

Osmani i Bilstrom
Izvor: Facebook

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Švedske Tobijasom Bilstromom, kojem je zahvalila na podršci švedske države Kosovu u procesu formiranja države, jš od 90-ih godina, i tom prilikom navela da Srbija opstruira implementaciju sporazuma Beograda i Prištine.

Na sastanku je bilo reči o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji i regionu, procesu dijaloga sa Srbijom, kao i zahtevu Kosova za članstvo u EU, objavljeno je na Fejsbuku kosovske predsednice.

Osmani je istakala da je liberalizacijom viza za Kosovo okončana nepravda prema građanima, ali i da je cilj Kosova da postane član velike evropske porodice.

Ona je zatražila podršku ministra Bilstroma da Švedska, kao predsedavajuća Saveta EU, podrži zahtev Kosova za članstvo u Uniji, što je, kako je kazala, strateška orijentacija Prištine.

Podrška Švedske u tom pravcu od suštinskog je značaja za napredovanje u procesu članstva u EU, kako bi Kosovo dobilo status zemlje kandidata, dodala je Osmani.

Po pitanju dijaloga sa Srbijom, istakla je da Briselski sporazum tretira Kosovo i Srbiju kao ravnopravne strane u kontekstu međudržavnih odnosa.

Međutim, Osmani je rekla da Srbija nastavlja sa opstrukcijama u vezi sa primenom postignutog sporazuma.

Kako kaže, Kosovo će nastaviti da koordiniše sa međunarodnim saveznicima u vezi sa sprovođenjem Sporazuma i da je posvećeno trajnom miru, bezbednosti i stabilnosti.

Tom prilikom je i zahvalila Švedskoj koja je podržala Kosovo u procesu reformi, ekonomskog razvoja, promocije demokratije i ljudskih prava, zaštite biodiverziteta i održivosti životne sredine, kao i u kulturnoj razmeni.