Osmani sa Biserko: Jedini prihvatljiv epilog je da Srbija prizna Kosovo

Vjosa Osmani i Sonja Biserko
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se sa predsednicom Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonjom Biserko i tom prilikom istakla da je priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije jedini prihvatljiv epilog u procesu dijaloga koji vodi Evropska unija, prenosi Ekonomija onlajn. 

Osmani je naglasila da tendencija vlasti u Beogradu da prekraja istoriju podriva napore da se otvori novo poglavlje u "međudržavnim odnosima". 

Prema njenim rečima, suočavanje sa prošlošću, pravda za žrtve rata i rasvetljavanje sudbine nestalih su preduslovi za trajni mir u regionu.

Osmani je izrazila uverenje da zemlje regiona treba da deluju zajedno na sprečavanju uticaja malignih aktera koji imaju za cilj podrivanje dostignuća ka EU i NATO integracijama.

Osmani je sa Biserko razgovarala o dešavanjima u regionu po pitanju ljudskih prava, demokratskog upravljanja i dobrosusedskih odnosa, a sagovornice su se saglasile da bi razmena između društvenih grupa mogla da doprinese borbi protiv predrasuda i jačanju vrednosti demokratije i poverenja.