Osmani sa Haikom Masom: Nemačka da pomogne Kosovu u pridruživanju međunarodnim organizacijama

Vjosa Osmani i Heiko Mas
Izvor: Twitter

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, u okviru svoje zvanične posete Nemačkoj, sastala se sa ministrom spoljnih poslova Haikom Masom.

Predsednica Osmani je ocenila da su odnosi između dve zemlje odlični i da Kosovo ostaje privrženo njihovom daljem produbljivanju. Pomenula je nameru Kosova da se pridruži nekoliko međunarodnih organizacijama pa je zatražila podršku Nemačke.

„Republika Kosovo ostaje posvećena tome da postane deo EU, UN, ali i mnogih međunarodnih organizacija. Nadam se da će Nemačka razmotriti vodeću ulogu u našoj podršci za postizanje ovog cilja", rekla je predsednica Osmani.

Na sastanku je razgovarano i o procesu dijaloga sa Srbijom. Na ovom sastanku je predsednica Osmani naglasila da bi konačni rezultat pregovora trebalo da bude međusobno priznavanje i očuvanje postojećeg ustavnog poretka Kosova, kao i sadašnjih granica. Prema njenim rečima, Kosovo je konstruktivna strana u ovom procesu.

U tom kontekstu, ona je naglasila da je perspektiva Kosova u EU i da je Berlinski proces snažan podstrek za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, isključujući svaku drugu ideju koja ima za cilj da bude paralelna sa proširenjem EU i ovim procesom.

Predsednica Osmani je na sastanku sa ministrom Masom naglasila da pozdravlja brzo zaključenje bilateralnog sporazuma o priznavanju kosovskih vozačkih dozvola.

U smislu ekonomske saradnje, pomenula je sporazum o transportu robe, ukidanje dvostrukog oporezivanja između dve zemlje, kao i organizaciju zajedničkog investicionog foruma.