Osmani sa Pendarovskim: Evropske integracije, proces koji nas ujedinjuje

Pendarovski i Osmani
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je danas u radnu posetu predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog, prenosi Reporteri.

U saopštenju iz kabineta predsednice se navodi da je Osmani u susretu sa makedonskim kolegom ponovo potvrdila svoju posvećenost nastavku odličnih odnosa sa Severnom Makedonijom.

Albanci u Severnoj Makedoniji, prema rečima predsednice Osmani, predstavljaju most koji povezuje Kosovo i Severnu Makedoniju i stub stabilnosti, ali i procesa evropskih integracija Severne Makedonije.

Osmani je zahvalila  Pendarovskom na njegovoj ličnoj posvećenosti odličnim odnosima između Kosova i Severne Makedonije. Prema rečima predsednice Kosova I Severna Makedonija i Kosovo imaju zajedničku viziju za stabilan i integrisan Zapadni Balkan u EU.

Osmani je izrazila  zahvalnost na podršci i saradnji Severne Makedonije, ističući značaj zajedničkih napora za regionalnu stabilnost.

Ona je rekla da uz podršku prijateljskih zemalja kao što je Severna Makedonija, Kosovo može da napreduje na putu evropskih integracija. U tom kontekstu, Osmani je kazala da je članstvo u Savetu Evrope u funkciji zaštite ljudskih prava svih građana Kosova bez razlike.

Prema njenim rečima, Kosovo je pokazalo ozbiljnu posvećenost procesu radikalnih reformi, tako da zaslužuje da dobije status zemlje kandidata u EU.

"Proces evropskih integracija je prioritet koji nas ujedinjuje i na ovom putu ćemo nastaviti da pomažemo jedni drugima“, naglasiila je.

Prema rečima Osmani, uključivanje Kosova u Partnerstvo za mir, a potom i u NATO, ima strateški značaj i takođe je garancija stabilnosti ne samo Kosova, već i regiona.